ΚΟΣΜΟΣ

Σε απολογία η Amazon για το πού αναγκάζονται να ουρούν οι οδηγοί της

Σε απολογία η Amazon για το πού αναγκάζονται να ουρούν οι οδηγοί της
AP Photo/Jay Reeves, File

Συγγνώμη αναγκάστηκε να ζητήσει η εταιρεία - κολοσσός Amazon από Αμερικανό πολιτικό ο οποίος την είχε κατηγορήσει πως οι οδηγοί της αναγκάζονται, κάποιες φορές, να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια λόγω έλλειψης χρόνου.  

Ο Μαρκ Πoκάν, ένας Δημοκρατικός πολιτικός από το Ουισκόνσιν, είχε αναφέρει μέσω Twitter ότι οι μεταφορείς της Amazon «ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια».

Ο επίσημος λογαριασμός της Amazon στον Twitter είχε διαψεύσει τότε τον ισχυρισμό απαντώντας: «Αν ήταν αλήθεια, κανείς δεν θα δούλευε για εμάς».

Ωστόσο, η εταιρεία αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη διάψευση μετά την εμφάνιση αποδείξεων ότι οι οδηγοί της όντως κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουν την ανάγκη τους σε πλαστικά μπουκάλια.

«Οφείλουμε μια συγγνώμη στον εκπρόσωπο Ποκάν», αναφέρει η Amazon σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι «το tweet ήταν λανθασμένο», σύμφωνα με το BBC.

«Δεν έλαβε υπόψη του τον μεγάλο πληθυσμό οδηγών μας και αντίθετα εστιάστηκε εσφαλμένα μόνο στα κέντρα εκπλήρωσης», αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι όλα τα κέντρα εκπλήρωσης έχουν δεκάδες τουαλέτες που οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν «ανά πάσα στιγμή».

Η Amazon πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι οι οδηγοί μπορεί και δυσκολεύονται να βρουν τουαλέτες λόγω της κίνησης ή μερικές φορές λόγω της επαρχιακής διαδρομής, και αυτό συνέβη ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Covid όταν έκλεισαν πολλές δημόσιες τουαλέτες».

Αναφέρει επίσης ότι το πρόβλημα είναι «ένα μακροχρόνιο ζήτημα για ολόκληρη τη βιομηχανία» που «θα ήθελαν να το λύσουν».

Ο κ. Ποκάν απέρριψε τη συγγνώμη, γράφοντας: «Αναστεναγμός. Αυτό δεν αφορά εμένα, αλλά τους εργαζομένους σας - που δεν αντιμετωπίζετε με σεβασμό ή αξιοπρέπεια. Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας τις ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας που έχετε δημιουργήσει για ΟΛΟΥΣ τους εργαζομένους σας, στη συνέχεια διορθώστε τες για όλους και, τέλος, αφήστε τους να συνδικαλιστούν χωρίς παρεμβάσεις».

Τη Δευτέρα 29 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία ανάμεσα στους περίπου 6.000 εργαζόμενους στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα, όπου ο γίγαντας του Ιντερνετ διατηρεί αποθηκευτικό κέντρο, ένα από τα πολλά στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Αν περισσότεροι από το 50% των εργαζομένων ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας του σωματείου, αυτό θα είναι το πρώτο στους κόλπους της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και, κατά τα φαινόμενα, όχι το τελευταίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, πάνω από 1.000 εργαζόμενοι της Amazon επικοινώνησαν με σωματείο εργαζομένων σε καταστήματα λιανικής και χονδρικής για να διερευνήσουν την πιθανότητα να οργανώσουν και αυτοί σωματεία.

Η Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πάνω από 800.000 υπαλλήλους (στην Ευρώπη το προσωπικό της είτε είναι οργανωμένο είτε καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις), αλλά έχει και μακρά ιστορία αντισυνδικαλιστικών τακτικών.

Στην περίπτωση της Αλαμπάμα προσπάθησε να πείσει τους υπαλλήλους να ψηφίσουν αρνητικά αναρτώντας αφίσες, με φυλλάδια και μηνύματα στα κινητά, όπως και με υποχρεωτική παρουσία σε συναντήσεις κατά των συνδικάτων. Ακόμη και (αποτυχημένες) προσπάθειες να απαγορεύσει την ψηφοφορία καταγράφονται.

Παράγοντας υπέρ της δημιουργίας του σωματείου είναι ότι η πλειονότητα των εργαζομένων είναι Αφροαμερικανοί, οι οποίοι βλέπουν στα σωματεία μία ασπίδα κατά των φυλετικών διακρίσεων σε βάρος τους, όχι μόνο στους χώρους εργασίας.

Και για τις δύο πλευρές η πιθανότητα ίδρυσης ενός σωματείου είναι κομβικής σημασίας ζήτημα. Οι εργαζόμενοι στο Μπέσεμερ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για μία σειρά ζητήματα, από τα πρωτόκολλα κατά της Covid-19 μέχρι την έλλειψη κλιματισμού, αλλά και τις εξοντωτικές βάρδιες για να πιάσουν την προκαθορισμένη παραγωγικότητα, οι οποίες δεν τους αφήνουν χρόνο ούτε για επίσκεψη στην τουαλέτα.

Η προϊστορία και το νομοθετικό πλαίσιο στην Πολιτεία δεν βοηθούν ιδιαίτερα.

Μια αντίστοιχη προσπάθεια στο Ντελαγουέρ το 2014 είχε απορριφθεί και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Οι δε νόμοι της Αλαμπάμα δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να μην ενταχθούν στο σωματείο και να μην καταβάλουν εισφορές, αποδυναμώνοντάς το. Αν δηλαδή τα καταφέρουν στην Αλαμπάμα, που έχει «σκληρή» νομοθεσία, απέναντι σε έναν σκληρό εργοδότη, θα έχουν στείλει μήνυμα ότι μπορεί να στηθεί το σωματείο και σε άλλες Πολιτείες.

Από την πλευρά της η εταιρεία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είχαν δηλώσει πρώην στελέχη της, ανησυχεί ότι τα συνδικάτα εμποδίζουν τη δυνατότητά της να προχωρά σε προσλήψεις (αλλά και σε απολύσεις) για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες όπως αυξομειώνονται μέσα στη χρονιά.

Με τους εργαζόμενους είχε ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην εταιρεία, είχε πει ότι η προεδρία του υποστηρίζει τον συνδικαλισμό και το δικαίωμα σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εκφοβισμός, καταπίεση ή απειλές ενάντια στη δημιουργία συνδικάτων. Στο πλευρό των εργαζομένων είχε βρεθεί και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ