ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου προειδοποιεί η Γερμανία

Μιανμάρ: Για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου προειδοποιεί η Γερμανία
AP Photo

Στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, προειδοποιεί ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας.

«Ο στρατός έχει οδηγήσει τη Μιανμάρ στο χείλος της καταστροφής μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες. Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί, χιλιάδες άλλοι έχουν τραπεί σε φυγή» τονίζει ο Χάικο Μάας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή, στις εφημερίδες του ομίλου Funke.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε όλους τους παράγοντες να αυξήσουν την πίεση στο στρατιωτικό καθεστώς, ώστε να δεχθεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τους εταίρους της Μιανμάρ στην Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Κανένας στην περιφέρεια δεν θέλει η Μιανμάρ να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο -ούτε καν εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται να περισωθεί η δημοκρατία» στη χώρα, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας

Στη βίαιη καταστολή των καθημερινών διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 550 ανθρώπους, ανάμεσά τους 46 παιδιά, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, βιρμανική ΜΚΟ.

Τουλάχιστον 2.751 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και πολλοί έχουν «εξαφανιστεί» μετά την προσαγωγή τους από τις δυνάμεις του στρατιωτικού καθεστώτος, ενώ εκκρεμούν τουλάχιστον 126 εντάλματα σύλληψης.

Οι Βιρμανοί στρατηγοί κωφεύουν μπροστά διεθνή κατακραυγή και αψηφούν τις κυρώσεις που τους επέβαλαν δυτικές κυβερνήσεις, ιδίως αυτές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ