ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Αυστρία: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά Κουρτς για «άνοιγμα» τον Μάιο

Κορωνοϊός - Αυστρία: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά Κουρτς για «άνοιγμα» τον Μάιο
AP Photo/Ronald Zak

Με έντονη κριτική αντιδρούν και τα τρία κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης στο βίντεο-μήνυμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς -με την ευκαιρία της σημερινής Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών- στο οποίο παρουσιάζει την προοπτική βημάτων ανοίγματος στην Αυστρία εντός Μαΐου στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εστίαση και τον τουρισμό, διαβεβαιώνοντας ότι «τις επόμενες 100 ημέρες θα χορηγηθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση εμβολίου, σε όλους όσοι θα ήθελαν να εμβολιαστούν».

Καταγγέλλοντας τον καγκελάριο ότι «συνεχίζει μία πολιτική των ψευδών ελπίδων και των κενών υποσχέσεων», ο Κρίστιαν Ντόιτς, γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, επισημαίνει πως «οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες και ο καγκελάριος ήταν υπερβολικά δειλός για να λάβει αντίμετρα και τώρα εμφανίζεται ξανά με ένα βίντεο για να ανακοινώσει τα ανοίγματα και αυτό είναι το αντίθετο ηγετικής στάσης σε μια κρίση».

«Για άλλη μια φορά ο καγκελάριος δίνει υποσχέσεις, τις οποίες δεν θα μπορέσει να τηρήσει και κανείς δεν πιστεύει ότι το χάος εμβολιασμού της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων θα τελειώσει τώρα και ότι όποιος θέλει μπορεί να εμβολιαστεί στο άμεσο μέλλον» καταγγέλλει, από την πλευρά του, ο Χέρμπερτ Κικλ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

«Κανένας δεν σας πιστεύει πλέον, κύριε καγκελάριε. Είχατε δώσει υποσχέσεις στους πολίτες ήδη πριν από το προηγούμενο Πάσχα, τις οποίες ούτε καν αρχίσατε να τηρείτε» αναφέρει ο αρχηγός του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η κριτική του Γκέραλντ Λόακερ, του αρμόδιου σε θέματα υγείας του τρίτου κόμματος της αντιπολίτευσης του ΝΕΟΣ, ο οποίος επισημαίνει ότι «ο Κουρτς προκαλεί αναστάτωση στον πληθυσμό, ο οποίος σε τι να πιστέψει πλέον αυτόν τον καγκελάριο, πώς μπορεί κανείς να εμπιστευτεί πλέον αυτή την κυβέρνηση».

«Αντί να γυρίζει βίντεο και να γελοιοποιεί την Αυστρία στην Ευρώπη, ο καγκελάριος θα πρέπει να φροντίσει να υπάρξουν γρήγορα εμβολιασμοί», τονίζει στην ιδιαίτερα οξεία κριτική του ο Γκέραλντ Λόακερ.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαβεβαιώνει στο μήνυμά του, για μία ακόμη φορά, ότι όλοι οι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, θα λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου εντός των επόμενων 100 ημερών, και αυτό, όπως επισημαίνει, αποτελεί «καλή είδηση» -ακόμη και αν ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες παρέχουν 50% λιγότερο από ό, τι συμφωνήθηκε.

Κατά την άποψή του, η κατάσταση θα είναι καλύτερη αν μπορέσει να υπάρξει προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, την προοπτική παραγγελίας του οποίου, ο ίδιος είχε θέσει ίσως και για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο στόχος είναι τον Απρίλιο να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 65 ετών, τον Μάιο οι άνω των 50 ετών και τον Ιούνιο να ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων τον Μάιο, η κατάσταση στα νοσοκομεία θα εκτονωθεί και τότε θα μπορούν να γίνουν τα βήματα ανοίγματος «που όλοι περιμένουν με λαχτάρα», δηλαδή, «να μπορέσουν επιτέλους να απολαύσουν και πάλι τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εστίαση και τον τουρισμό».

Στο πασχαλινό μήνυμά του, ο Αυστριακός καγκελάριος, παρατηρώντας ότι «ο κορωνοϊός θα περάσει, ώστε όλοι να μπορούμε το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ωστόσο ο χρόνος μέχρι τότε είναι απαιτητικός και δύσκολο να προβλεφθεί», απευθύνει ταυτόχρονα έκκληση προς όλους να κάνουν χρήση της προσφοράς σε τεστ και να εμβολιαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ