ΚΟΣΜΟΣ

Στη Λιβύη ο Σαρλ Μισέλ με μήνυμα ευρωπαϊκής στήριξης - Ανοίγουν οι πρεσβείες της ΕΕ στην Τρίπολη

Στη Λιβύη ο Σαρλ Μισέλ με μήνυμα ευρωπαϊκής στήριξης - Ανοίγουν οι πρεσβείες της ΕΕ στην Τρίπολη
Σαρλ Μισέλ / Twitter

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος σε μια δεκαετία χάους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα, Κυριακή, την Τρίπολη.

«Θα εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και θα την στηρίξουμε» δεσμεύτηκε ο Σαρλ Μισέλ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Αμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Η ΕΕ στηρίζει ενεργά τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης. Η οικονομική ανάκαμψη, οι εκλογές, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης [...] είναι τομείς, στους οποίους η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τη Λιβύη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ακόλουθη ανάρτησή του στο Twitter, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται δίπλα στον λαό της Λιβύης και τη νέα ηγεσία του, και οι «27» είναι έτοιμοι να ενισχύσουν τη στήριξή τους για μία ενωμένη, κυρίαρχη, σταθερή και ευημερούσα Λιβύη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου ζήτησε εκ νέου να αποχωρήσουν γρήγορα από τη χώρα «όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι στρατιώτες».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο βρίσκονταν ακόμα στη Λιβύη περίπου 20.000 ξένοι μαχητές και οι εκκλήσεις για την άμεση αποχώρησή τους πολλαπλασιάζονται. Σήμερα, επανέλαβε αυτήν την έκκλησή της και η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα αλ Μανγκούς.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε, επίσης, την επιστροφή των πρεσβευτών της ΕΕ στην Τρίπολη εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τρίπολη μόλις επαναλειτούργησε, ενώ οι διπλωματικές αντιπροσωπείες και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα ξανανοίξουν τις επόμενες ημέρες.

Το μεταναστευτικό παραμένει ένα «μείζον ζήτημα» για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λιβύη, σημείωσε εξάλλου ο Μισέλ, δεδομένου ότι η χώρα αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι επιχειρούν να φτάσουν δια θαλάσσης στα ιταλικά παράλια.

Δωρεά εμβολίων

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα δωρίσουν 50.000 δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στη Λιβύη, η οποία νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, παρέλαβε τα πρώτα της εμβόλια, 100.000 δόσεις του ρωσικού Sputnik V.

Τα εμβόλια παρελήφθησαν την ώρα που η χώρα καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με ένα σύστημα Υγείας καταπονημένο λόγω των συρράξεων.

«Καταφέραμε να εισαγάγουμε το πρώτο φορτίο εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, το οποίο θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες παραδόσεις» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά μέσω Twitter.

Λίγο αφότου εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, ο Ντμπεϊμπά είχε διαβεβαιώσει πως η πρόσβαση στα εμβόλια είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, επικρίνοντας την προηγούμενη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Οι «101.250 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έφθασαν στην Τρίπολη» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Ντμπεϊμπά κάλεσε τους πολίτες να «εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμών», την οποία άνοιξαν οι αρχές στις αρχές Μαρτίου για να προετοιμάσουν την εκστρατεία εμβολιασμών.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 162.294 κρούσματα Covid-19 και 2.737 νεκρούς στη χώρα των σχεδόν επτά εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ