ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Και τρίτος υποψήφιος για την προεδρία προσβλήθηκε από κορωνοϊό

Περού: Και τρίτος υποψήφιος για την προεδρία προσβλήθηκε από κορωνοϊό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Τζορτζ Φορσάιθ έγινε χθες Κυριακή ο τρίτος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στο Περού που διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία.

«Διαγνώστηκε θετικός αφού υποβλήθηκε σε τεστ αντιγόνων καθώς παρουσίασε συμπτώματα στη διάρκεια περιοδείας στο βόρειο τμήμα της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πατρίσια Αρέβαλο, υποψήφια αντιπρόεδρος του Περού.

Ο κ. Φορσάιθ ανακοίνωσε αμέσως ότι ακυρώνει τις δημόσιες συγκεντρώσεις στις οποίες επρόκειτο να εμφανιστεί την τελευταία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν την 11η Απριλίου.

Υποψήφιος της κεντροδεξιάς συμμαχίας «Εθνική Νίκη» (Victoria Nacional), ο Τζορτζ Φορσάιθ βρίσκεται στην τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις ως προς τις προθέσεις ψήφου μεταξύ των 18 υποψηφίων, κανένας από τους οποίους δεν υπερβαίνει το 10%.

Είναι ο τρίτος υποψήφιος που προσβλήθηκε από τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μετά τον κεντρώο Χούλιο Γκουσμάν και τον Σίρο Γκάλβες, νομικό και τραγουδοποιό που ανήκει στη φυλή των Κέτσουα.

Ο Τζόνι Λεσκάνο, κοινωνικά συντηρητικός, λαϊκιστής υποψήφιος, προηγείται κατά τις δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 10%, ακολουθούμενος από την υποψήφια της περουβιανής αριστεράς Βερόνικα Μεντόσα (9%) και ακόμα έναν υποψήφιο της δεξιάς, τον Ερνάντο δε Σότο (επίσης 9%).

Ο Τζορτζ Φορσάιθ προσελκύει το 8% των προθέσεων ψήφου, ίσο με αυτό της Κέικο Φουχιμόρι, της κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Το Περού είναι αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού το τρέχον διάστημα.

Αφότου εκδηλώθηκε στην περουβιανή επικράτεια η πανδημία, πάνω από 1,5 εκατ. Περουβιανοί έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων 52.000 έχουν υποκύψει στην COVID-19, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το Σάββατο καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (294), αλλά οι αρχές αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ