ΚΟΣΜΟΣ

Οσμή κορωνο-σκανδάλου στη Γαλλία: Πολυτελή γεύματα σε «κλειστά εστιατόρια» παρουσία υπουργών

Οσμή κορωνο-σκανδάλου στη Γαλλία: Πολυτελή γεύματα σε «κλειστά εστιατόρια» παρουσία υπουργών
AP Photo/Francois Mori

Φωτιές άναψε στη Γαλλία τηλεοπτικό ρεπορτάζ για μυστικά γεύματα σε πολυτελή εστιατόρια την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ αυστηρό lockdown, και το οποίο μάλιστα έχει πάρει και πολιτικές προεκτάσεις

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού M6 δείχνει, από τη μία, ένα μυστικό ολοκαίνουριο εστιατόρια στο Παρίσι, το οποίο είναι ανοιχτό παρά τα αυστηρά μέτρα.

«Αυτήν την εβδομάδα έχω φάει σε δύο ή τρία παράνομα εστιατόρια μια διάφορους υπουργούς», λέει στην κάμερα ένας άνδρας, ο οποίος συστήνεται ως ο διοργανωτής ενός μυστικού πάρτι.

Την Κυριακή η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα.

Σε αυτή αναφέρεται πως «σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστώσει αν τα πάρτι διοργανώνονταν κατά παράβαση των υγειονομικών κανονισμών και να εξακριβώσει ποιοι ήταν οι διοργανωτές και ποιοι οι συμμετέχοντες σε αυτά».

Η Γαλλία έκλεισε την εστίαση στα τέλη Οκτωβρίου εξαιτίας της πανδημίας.

«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ βγάζουν τις μάσκες τους», λέει ένα μέλος του προσωπικού, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Μόλις περάσεις την πόρτα εδώ, δεν υπάρχει Covid».

Το ρεπορτάζ έδειξε επίσης σκηνές από ένα πάρτι που έλαβε χώρα σε ένα πολυτελές κτήριο όπου οι συμμετέχοντες δεν φορούν μάσκες και δεν κρατούν αποστάσεις.

Τα πνεύματα λόγω του κορωνοϊού είναι τεταμένα στη Γαλλία, όπου νέοι περιορισμοί έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μέσω του hashtag #OnVeutLesNoms (θέλουμε τα ονόματα), οι πολίτες δείχνουν την οργή τους μέσω των social media για τις προκλητικές παραβιάσεις των μέτρων.

Θέση στο ζήτημα πήρε και η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μαρλέν Σιαπά λέγοντας πως αν υπουργοί ή βουλευτές έχουν παραβιάσει τους κανόνες, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο και να τιμωρηθούν.

Αυξάνονται οι ασθενείς

Την ίδια ώρα ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των γαλλικών νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 68 χθες Κυριακή, φθάνοντας τους 5.341, καθώς η Γαλλία εισέρχεται σε νέο lockdown, το τρίτο κατά σειρά.

Την προηγουμένη, ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ – δείκτης κλειδί της πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγείας – είχε αυξηθεί κατά 19.

Τα σχολεία και οι εμπορικές επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη θα κλείσουν στη Γαλλία για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και να αποτρέψει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης των νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ και να επιταχύνει την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης.

Χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι άλλοι 185 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 96.678 νεκρούς από την εκδήλωσή της.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 66.794, ξεπερνώντας τα 4,8 εκατομμύρια. Το υπουργείο Υγείας δεν ανακοίνωσε νεότερα στοιχεία για τις μολύνσεις το Σάββατο, λόγω προβλημάτων στη συλλογή των δεδομένων.

Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, τόνισε χθες Κυριακή ότι οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της παιδείας θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν από τα μέσα του Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ