ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν συλλαμβάνει τους ναυάρχους - Μεταξύ αυτών ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας

Τουρκία: Ο Ερντογάν συλλαμβάνει τους ναυάρχους - Μεταξύ αυτών ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στη σύλληψη του Τζέμ Γκιουρντενίζ και τουλάχιστον ακόμη εννέα απόστρατων ναυάρχων προχώρησε το πρωί της Δευτέρας η τουρκική αστυνομία, στον απόηχο της επικριτικής κοινής δήλωσης που έστειλαν μέσα στο Σαββατοκύριακο 103 βετεράνοι του ναυτικού, επικρίνοντας εμμέσως τη διείσδυση του Ισλάμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Την είδηση για τη σύλληψη Γκιουρντενίζ μεταδίδει η αντιπολιτευτική εφημερίδα Cumhuriyet στην ιστοσελίδα της και την επιβεβαιώνει με ανάρτησή της στο twitter η σύζυγός του, Ρενγκίν Γκιούρντενιζ, η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί μπήκαν στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 π.μ. και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Ο Γκιουρντενίζ ήταν μεταξύ των 103 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, φέρεται να έχουν συλληφθεί κι άλλοι εννιά τουλάχιστον απόστρατοι ναύαρχοι, με τα εντάλματα σύλληψης να ανέρχονται συνολικά σε δέκα. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έρευνα στα σπίτια τους, ενώ για κατάθεση κλήθηκαν ακόμη τέσσερις ναύαρχοι.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 103 απόστρατοι ναύαρχοι, μεταξύ αυτών και ο Γκιουρντενίζ, εξέδωσαν μία ανακοίνωση, που παρέπεμπε σε προνουντσιαμέντο, με την οποία καταδίκαζαν την «ισλαμοποίηση» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε πρόσφατα για απόσυρση της Τουρκίας από την Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά.

Η επιστολή προκάλεσε αναβρασμό το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη καθώς και σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με μοναδικό θέμα συζήτησης την ανακοίνωση των ναυάρχων.

Αμέσως έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία της Άγκυρας διέταξε έρευνα για την υπόθεση και, όπως ανέφεραν την Κυριακή τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν διαπιστωθεί τα ονόματα των απόστρατων ναυάρχων που πρωτοστάτησαν στην σύνταξη της ανακοίνωσης και αναμένεται να κληθούν για ανάκριση.

Ο Γκιουρτενίζ σε συνέντευξη του την Κυριακή στην εφημερίδα Cumhuriyet είχε αναφέρει ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».

«Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε. «Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας. Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέρονται της Γαλάζιας Πατρίδας. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν μετά την «απειλή πραξικοπήματος»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ