ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Νετανιάχου: Χρησιμοποιούσε τα «ρουσφέτια» ως νόμισμα, λένε οι εισαγγελείς

Δίκη Νετανιάχου: Χρησιμοποιούσε τα «ρουσφέτια» ως  νόμισμα, λένε οι εισαγγελείς
Abir Sultan/Pool Photo via AP

Ότι χρησιμοποιούσε τις εύνοιες (κοινώς, τα ρουσφέτια) σαν «νόμισμα» κατηγόρησαν Ισραηλινοί εισαγγελείς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επανέναρξη της δίκης για διαφθορά, η οποία, σε συνδυασμό με τα εκλογικά αποτελέσματα που δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης, απειλεί τις προοπτικές του να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της κατάχρησης εμπιστοσύνης και απάτης και χαρακτηρίζει τον εαυτό του θύμα σε κυνήγι μαγισσών με πολιτικά κίνητρα.

«Η σχέση ανάμεσα στον Νετανιάχου και τους κατηγορούμενους έγινε νόμισμα, κάτι που μπορούσε να είναι ανταλλάξιμο», δήλωσε ο εισαγγελέας Λίατ Μπεν-Αρι παρουσιάζοντας την Υπόθεση 4000, η οποία αφορά τις σχέσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη μεγάλου ειδησεογραφικού site.

«Αυτό το νόμισμα θα μπορούσε να διαστρεβλώνει την κρίση ενός δημόσιου λειτουργού», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς κομμάτων σχετικά με την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης και δήλωσε σε εκπροσώπους του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου, ότι ηθικά κριτήρια δύνανται να επηρεάσουν την απόφασή του, αναφερόμενος προφανώς στην εξέλιξη της δίκης του απερχόμενου πρωθυπουργού.

«Δεν βλέπω με ποιον τρόπο μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση», δήλωσε ο ισραηλινός πρόεδρος στους εκπροσώπους του κεντρώου κόμματος Yesh Atid, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης που ελπίζει να αποκαθηλώσει τον Νετανιάχου.

«Ο λαός του Ισραήλ πρέπει να ανησυχεί πολύ μήπως τον σύρουμε σε μία πέμπτη εκλογική αναμέτρηση», είπε.

Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ επιδιώκουν να αποδείξουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλιζε ευνοϊκή μεταχείριση της μεγαλύτερη εταιρείας τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ, της Bezeq Telecom Israel με αντάλλαγμα την ευνοϊκή κάλυψη του προσώπου του και της συζύγου του της Σάρα από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Walla, ο Ιλάμ Γεσούα, κατέθεσε ότι ελάμβανε βροχή μηνυμάτων , τόσο από τους ιδιοκτήτες του site όσο και από στενούς συνεργάτες του Νετανιάχου, με αιτήματα την βελτίωση της προβολής του πρωθυπουργού και την μείωση της κάλυψης ή την επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

«Πόσα ψέματα μπορείς να λες» φώναξε στον Γεσούα η Ιρις Ελοβιτς, σύζυγος του ιδιοκτήτη του Walla, συγκατηγορούμενη στην Υπόθεση 4000 για να ζητήσει λίγο αργότερα συγγνώμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ