ΚΟΣΜΟΣ

Αψηφά η Ρωσία τη Δύση για την Ουκρανία: «Ουδεμία απειλή» λέει για τις στρατιωτικές κινήσεις

Αψηφά η Ρωσία τη Δύση για την Ουκρανία: «Ουδεμία απειλή» λέει για τις στρατιωτικές κινήσεις
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Αποκρούει» το Κρεμλίνο τις ανησυχίες που εκφράζουν εν χορώ ΝΑΤΟ, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα διατείνεται ότι η στρατιωτική δραστηριότητα «δεν συνιστά απειλή» για κανέναν· επιτίθεται στο Κίεβο και διαμηνύει ότι «αγνοεί πλήρως» τις αμερικανικές προειδοποιήσεις...

«Είμαστε σε επαφή με τους Αμερικανούς. Αυτό γίνεται σε υψηλό επίπεδο. Οι Αμερικανοί μας εκφράζουν την ανησυχία τους» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, για να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν για το τι κάνει η Ρωσία, αλλά για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Κιέβου, το οποίο δεν εφαρμόζει το σύνολο των μέτρων των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά και με όλο και πιο προκλητικό τρόπο αρνείται τις συμφωνίες».

«Εάν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας φρόντιζαν γι' αυτό, κάτι τέτοιο πραγματικά θα βοηθούσε στην σταθεροποίηση της κατάστασης. Κι εμείς στα εδάφη μας, στην ρωσική επικράτεια κάνουμε αυτό που θεωρούμε αναγκαίο. Και κάποιες αμερικανικές προειδοποιήσεις δεν έχουν με αυτό την παραμικρή σχέση. Μπορώ να πω ότι τις προειδοποιήσεις αυτές, τις αγνοούμε πλήρως» διεμήνυσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Το Κρεμλίνο διατείνεται ότι οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «δεν συνιστούν απειλή» για την Ουκρανία, ούτε για κανέναν άλλον, και ότι η Μόσχα μετακινεί τα στρατεύματά της προς τις κατευθύνσεις εκείνες που θεωρεί αναγκαίες.

«Κανείς δεν περιπλανιόταν και δεν περιπλανιέται, ο ρωσικός στρατός μετακινείται στην ρωσική επικράτεια προς εκείνες τις κατευθύνσεις, τις οποίες θεωρεί απαραίτητες, με την έννοια ότι τις θεωρεί αναγκαίες για να εγγυηθούν με βεβαιότητα την ασφάλεια της χώρας μας» υπογράμμισε, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα του κόσμου και δεν αποτελεί απειλή και για την Ουκρανία» υποστήριξε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «πάντα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τη δική της ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ