ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Στον ωκεανό το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα; Αντιδράσεις για το κυβερνητικό σχέδιο

Ιαπωνία: Στον ωκεανό το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα; Αντιδράσεις για το κυβερνητικό σχέδιο
AP Photo/Hiro Komae

Το ενδεχόμενο να απορριφθεί στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι αρχίζει να συζητά όλο και πιο έντονα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, παρά την έντονη ανησυχία που εκφράζουν οι περιβαλλοντολόγοι

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, θα συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, για να αρχίσει να συζητείται το θέμα, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο FNN.

Ο κ. Σούγκα αναμένεται στο πλαίσιο της διαδικασίας να συναντηθεί με τον επικεφαλής της εθνικής συνομοσπονδίας αλιευτικών συνεταιρισμών προτού λάβει οριστική απόφαση.

Το νερό αυτό, που έχει μεν υποβληθεί σε επεξεργασία αλλά συνεχίζει να περιέχει τρίτιο, χρησιμοποιήθηκε για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες στο εργοστάσιο μετά την καταστροφή του 2011. Είναι πλέον αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Δέκα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα, η Ιαπωνία αναζητά λύση στο τι να κάνει με περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους νερού που χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη του σταθμού παραγωγής ενέργειας, όταν το 2011 επλήγη από τσουνάμι.

Ο χώρος αποθήκευσης του νερού θα γεμίσει έως το 2022.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα περισσότερα από τα ραδιενεργά ισότοπα έχουν αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας μια πολύπλοκη διαδικασία διήθησης, αλλά ένα ισότοπο, το τρίτιο, δεν μπορεί να αφαιρεθεί.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, το νερό θα αραιωθεί πρώτα στο εργοστάσιο σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες.

Στην έκθεσή «Η παλίρροια 2020: Η πραγματικότητα της κρίσης του ραδιενεργού νερού της Φουκουσίμα» που κυκλοφόρησε το περασμένο Οκτώβριο, η Greenpeace ισχυρίζεται ότι το μολυσμένο νερό περιέχει «επικίνδυνα επίπεδα άνθρακα-14», μια ραδιενεργή ουσία που λέει ότι έχει «τη δυνατότητα να βλάψει το ανθρώπινο DNA».

Η ομάδα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ισχυρίστηκε πως το νερό «υπέστη επεξεργασία» δίνοντας την εντύπωση ότι «περιέχει μόνο τρίτιο» και κανέναν άλλο βλαβερό συστατικό.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή τους στην απόρριψη του νερού στον ωκεανό.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τοπικούς αλιείς, που υποστηρίζουν ότι εάν ριχθεί το νερό στον ωκεανό, όπου ψαρεύουν, οι καταναλωτές θα αρνηθούν να αγοράσουν προϊόντα από την περιοχή.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι το νερό θα αραιωθεί γρήγορα στην απεραντοσύνη του Ειρηνικού Ωκεανού. Σημειώνουν δε, ότι το τρίτιο ενέχει χαμηλό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ