ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Φλόιντ: Πρώην συνάδελφοί του «καίνε» τον Σόβιν - «Δεν έχουμε λάβει τέτοια εκπαίδευση»

Δίκη Φλόιντ: Πρώην συνάδελφοί του «καίνε» τον Σόβιν - «Δεν έχουμε λάβει τέτοια εκπαίδευση»
Court TV via AP, Pool

Κατηγορηματικά απέρριψε τις μορφές βίας που χρησιμοποίησε ο πρώην συνάδελφός του και επικεφαλής της αστυνομίας της Μινεάπολις κατά τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ, με τα μοιραία για τον κρατούμενο αποτελέσματα.

Κατά την κατάθεσή του στο πλαίσιο της δίκης του κατηγορούμενου Ντέρεκ Σόβιν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο Μεντάρια Αραντόντο είπε πως οι πράξεις του πρώην αστυνομικού είναι αντίθετες με τις πρακτικές εφαρμογής της τάξης.

«Από τη στιγμή που ο Φλόιντ σταμάτησε να αντιστέκεται και σίγουρα από τη στιγμή που ήταν σε δυσφορία την οποία προσπαθούσε να εκφράσει λεκτικά, αυτό έπρεπε να έχει σταματήσει», κατέθεσε ο Αραντόντο.

«Στα λίγα πρώτα δευτερόλεπτα υπήρχε αιτιολογία για την προσπάθειά του να τον θέσει υπό έλεγχο. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν έφερε πια καμία αντίσταση και ξεκάθαρα δεν αντιδρούσε ενώ ήταν και ακίνητος, το να συνεχίζεις να ασκείς αυτό το επίπεδο της βίας σε έναν άνθρωπο, με κανέναν τρόπο ή μορφή δεν ταυτίζεται με την αστυνομική πρακτική. Δεν αποτελεί μέρος της εκπαίδευσής μας και ασφαλώς δεν είναι αποτελεί μέρος της ηθικής και των αξιών μας», κατέθεσε.

Ειδικότερα, η πρακτική του Σόβιν να κρατά με το γόνατό του τον Φλόιντ για εννέα λεπτά και 29 δευτερόλεπτα, αποτελεί παραβίαση των πρακτικών πάνω στην αποκλιμάκωση, την αντικειμενικά δικαιολογημένη χρήση βίας και την υποχρέωση παροχής βοήθειας σε κάποιον που τη χρειάζεται.

«Αυτή η πράξη δεν αποτελεί αποκλιμάκωση. Αυτή η πράξη αντιβαίνει σε όλα όσα λέμε, τόσο περί ιερότητας της ζωής όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τις αρχές και τις αξίες μας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτές συνοψίζονται στο δίπτυχο «αξιοπρέπεια και σεβασμός».

Την εποχή του συμβάντος, τον περασμένο Μάιο, η αστυνομία της Μινεάπολις επέτρεπε παρόμοιες κινήσεις αφοπλισμού, ωστόσο αυτό που έκανε ο Σόβιν δεν ήταν ενδεδειγμένο, είπε ο Αραντόντο, κοιτάζοντας μία φωτογραφία που απεικόνιζε τον Σόβιν πάνω από τον Φλόιντ, να πατάει με το γόνατό του τον λαιμό του συλληφθέντα.

«Του είχε δοθεί και συμπληρωματική εκπαίδευση»

Στη δίκη κατέθεσε επίσης και η αστυνομικός Κέιτι Μπλάκγουελ, υπεύθυνη πέρυσι για το πρόγραμμα εκπαίδευσης του τμήματος.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται σε διάφορες κινήσεις για να ακινητοποιούν κάποιον από τον λαιμό του.

«Δεν ξέρω τι είδους στάση είναι αυτή», είπε αναφερόμενη στο γονάτισμα του Σόβιν. «Δεν εκπαιδευόμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Η Μπλάκγουελ κατέθεσε ότι ο Σόβιν λάμβανε τακτικά οδηγίες για τακτικές άμυνας και για τη σωστή χρήση της βίας. Μετά την εκπαίδευσή του στο πεδίο, ο Σόβιν είχε λάβει επιπρόσθετη εκπαίδευση, πρόσθεσε.

Οι καταθέσεις των δύο πρώην συναδέλφων του Σόβιν ακυρώνουν το βασικό υπερασπιστικό επιχείρημα ότι ο Σόβιν έδρασε σύμφωνα με την εκπαίδευση που είχε λάβει.

Λίγο νωρίτερα, την ίδια ημέρα, είχε καταθέσει και ο γιατρός που εξέτασε τον 46χρονο μαύρο μετά τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο της Μινεάπολις. Ο γιατρός κατέθεσε ότι ο Φλόιντ πιθανότατα πέθανε από ασφυξία. Η υπεράσπιση επιμένει ότι ο θάνατος του άνδρα προήλθε εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Οι καταθέσεις μαρτύρων αναμένεται να διαρκέσουν έναν περίπου μήνα ενώ ο Ντέρεκ Σόβιν αρνείται τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Minneapolis Police chief says Derek Chauvin's actions were 'in no way, shape or form' proper, by Eric Levenson and Aaron Cooper, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ