ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχος ΕΜΑ: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του AstraZeneca και των θρομβώσεων

Αξιωματούχος ΕΜΑ: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του AstraZeneca και των θρομβώσεων
AP Photo/Alvaro Barrientos

Για σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και των θρομβώσεων μίλησε αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής των εμβολίων Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, υπάρχει μια καθαρή σχέση με το εμβόλιο».

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως παραμένει ασαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση.

Μάλιστα, ο κ. Καβαλέρι υπονόησε πως η σύνδεση αυτή θα επιβεβαιωθεί και επίσημα από τον οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων -που είχε αναφέρει προηγουμένως οτι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων- αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.

Τότε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε επαναλάβει τη θέση που είχε διατυπώσει στις 18 Μαρτίου: «Τα οφέλη του στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19, με τους κινδύνους που σχετίζονται με θάνατο και νοσηλεία, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου, ενώ όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πολιτεία θα αναμείνει την απόφαση του ΕΜΑ, την προσεχή Πέμπτη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς) και 62 παγκοσμίως.

Συνεπεία αυτών των περιστατικών, αρκετές χώρες -περιλαμβανομένων Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας- αποφάσισαν εκ νέου να αναστείλουν προσωρινά ή να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Αντίθετα, η Αυστραλία αποφάσισε να συνεχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της με το συγκεκριμένο σκεύασμα παρά την καταγραφή ενός ύποπτου περιστατικού θρόμβωσης στη χώρα.

Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο ενώ ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για την πανδημία και κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει προ ημερών ότι μάλλον η χώρα δεν θα το συμπεριλάβει στην εκστρατεία εμβολιασμού της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ