ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη
Antoine Antoniol/Getty Images/Ideal Images

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει πανικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη μετά τη νέα συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες.

Ήδη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε μέσω Twitter έκτακτη συνεδρίαση του COBRA, ήτοι του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων της χώρας. «Είμαι σοκαρισμένος από αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες. Η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει».

Στη Γαλλία πραγματοποιείται έκτακτη υπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή του Φρανσουά Ολάντ.

Elysee

Twitter-Elysee

france

REUTERS / GONZALO FUENTES

Την ίδια ώρα, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Μισέλ Σαρλ ζητά από τους πολίτες, μέσω μηνύματος στο Twitter, να παραμεινουν όπου βρίσκονται και να μην μετακινούνται, όπως επίσης και να μοιραστούν με τις Αρχές οποιαδήποτε πληροφορία, καλώντας στο τηλέφωνο 1771.

Michel

Για επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης έκανε λόγο ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν τονιζόντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας».

Όπως τονίζεται στο ΑΠΕ, ο Δανός ομόλογός του, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, έγραψε στο Twitter.

«Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών».

Ρέντσι: Καρδιά και σκέψη στις Βρυξέλλες

«Mε την καρδιά, με τη σκέψη μας στις Βρυξέλλες», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στο Twitter, με αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, σε σχόλιό του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, λειτουργεί επιλέγοντας συγκεκριμένα σύμβολα».

Τουσκ: Φρίκη και αποτροπιασμός

Μήνυμα συμπαράστασης στον βελγικό λαό και αποτροπιασμού για τις νέες επιθέσεις έστειλε μέσω ανακοίνωσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Νιώθω φρίκη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο Ζαβαντέμ και στην «ευρωπαϊκή περιοχή» των Βρυξελλών και οι οποίες έγιναν αιτία να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι.

Εκφράζω την ειλικρινή μου συμπάθεια στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων. Αυτές οι επιθέσεις υπηρετούν το μίσος και τη βία των τρομοκρατών.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες χάρη στη γενναιοδωρία της βελγικής κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποδώσει την αλληλεγγύη και θα εκπληρώσει τον ρόλο της που δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει το Βέλγιο, τις Βρυξέλλες και την Ευρώπη συνολικά μαχόμενη την τρομοκρατική απειλή που όλοι μας νιώθουμε».

Συλλυπητήρια από Πούτιν, Μόντι, καταδικάζουν Τριντό και Νταβούτογλου

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασαν μέσω twitter ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι. Τις επιθέσεις καταδίκασαν, επίσης, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό και ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αυξημέρα μέτρα ασφαλείας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο στρατός έχει ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα και πραγματοποιεί ελέγχους, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται και στα αεροδρόμια όλης της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας. Ειδικά στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Schiphol, παρουσία του στρατού και της αστυνομίας είναι κάτι περισσότερο από αισθητή.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης ανακοινώσει τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, του Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι και του Γκάτγουικ στη Βρετανία.

Όλες οι πτήσεις με προορισμό τις Βρυξέλλες προσγειώνονται σε άλλες χώρες και κυρίως σε Ολλανδία και Γερμανία (στο Ντίσελντορφ πρόκειται να προσγειωθούν οι πτήσεις της Aegean που έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα).

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο Μάρτιν Σουλτς μέσω twitter, ζητώντας παράλληλα από τους Βέλγους πολίτες να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των Αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ