ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik V: Ο ΕΜΑ θα διεξάγει έρευνα για το ρωσικό εμβόλιο

Sputnik V: Ο ΕΜΑ θα διεξάγει έρευνα για το ρωσικό εμβόλιο
AP Photo/Hassene Dridi

Η αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει να διερευνά την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 Sputnik V ακολούθησαν τις παγκόσμιες κλινικές και επιστημονικές προδιαγραφές, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) διεξάγεται καθώς πηγές προσκείμενες στη διαδικασία έγκρισης της ρυθμιστικής αρχής δήλωσαν στην οικονομική εφημερίδα ότι οι δοκιμές του Sputnik V δεν έγιναν ακολουθώντας τους κανόνες δεοντολογίας.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε στην εφημερίδα:

«Δεν υπήρξε πίεση (σ.σ. στους συμμετέχοντες) και το Sputnik V ανταποκρίνεται σε όλες τις κλινικές πρακτικές».

Αδύνατη η έγκριση στην ΕΕ πριν τα τέλη Ιουνίου

Πρόσφατα, ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Κλεμάν Μπον προειδοποίησε πως είναι αδύνατον να εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά από πιέσεις ορισμένων χωρών της Ε.Ε. που θέλουν να επιταχύνουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

«Υπάρχει ένα πρώτο στάδιο εξέτασης (του φακέλου επικύρωσης) που λέγεται επιστημονική εξέταση, το οποίο χωρίς αμφιβολία, μας λένε, θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου», είχε πει ο Κλεμάν Μπον ενώπιον της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Και στη συνέχεια υπάρχει ένα τελευταίο στάδιο που είναι η γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επί της έγκρισης διάθεσης του εμβολίου στην αγορά, που παίρνει ακόμη μερικές εβδομάδες. Συνεπώς δεν είναι ένα εμβόλιο, το οποίο είναι πιθανό να εγκριθεί πριν από το τέλος Ιουνίου» είχε προσθέσει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ