ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Συνέντευξη Τύπου σήμερα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Συνέντευξη Τύπου σήμερα για το εμβόλιο της AstraZeneca
(AP Photo/Nasser Nasser)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca και το ενδεχόμενο να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων σήμερα στις 17:00. 

Ειδικοί του οργανισμού έχουν εξετάσει στοιχεία για τις θρομβώσεις σε ενήλικες που είχαν λάβει πρόσφατα το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αξιωματούχος του ΕΜΑ δήλωσε χθες σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα πως υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων, ωστόσο, ο ΕΜΑ δεν επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής αναφέρει πως «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, o επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, υπάρχει μια καθαρή σχέση με το εμβόλιο».

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε πως παραμένει ασαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση. Μάλιστα, ο κ. Καβαλέρι υπονόησε πως η σύνδεση αυτή επρόκετο να επιβεβαιωθεί και επίσημα από τον ΕΜΑ τις επόμενες ώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας ή του φύλου, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ