ΚΟΣΜΟΣ

Δυστύχημα στην Ταϊβάν: Νέο βίντεο μέσα από το τρένο ρίχνει φως στις στιγμές πριν την τραγωδία

Δυστύχημα στην Ταϊβάν: Νέο βίντεο μέσα από το τρένο ρίχνει φως στις στιγμές πριν την τραγωδία
AP Photo/Chiang Ying-ying

Το τρένο εξπρές που εκτελεί δρομολόγιο από την Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, προς την Τάιτουνγκ έχει μόλις βγει από ένα τούνελ και ετοιμάζεται να εισέλθει σε ένα ακόμη όταν ένας απροσδιόριστος όγκος εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του.

Τώρα οι ειδικοί προσπαθούν να συνθέσουν τα κομμάτια ενός παζλ προκειμένου να εξηγήσουν πώς ακριβώς συνέβη η χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία που έχει σημειωθεί στο νησί εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το σταθμευμένο φορτηγό που φέρεται να προκάλεσε το δυστύχημα είχε γλιστρήσει στις ράγες μόλις ένα λεπτό πριν περάσει η αμαξοστοιχία με ταχύτητα άνω από 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Αυτό προέκυψε από την διερεύνηση ενός νέου οπτικού υλικού που αποκάλυψε τις προσπάθειες του οδηγού να πατήσει φρένο.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα της προηγούμενης Παρασκευής προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 200.

«Μεσολάβησε κάτι παραπάνω από ένα λεπτό από τη στιγμή που το φορτηγό γλίστρησε και χτύπησε το Taroko Express, σύμφωνα με την αρχική μας εκτίμηση», ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής ασφαλείας των μεταφορών της χώρας, Dr Young Hong-tsu.

O ίδιος είπε πως, στο νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι τόσο ο οδηγός όσο και ο βοηθός του –και οι δύο τους πέθαναν κατά στο δυστύχημα- προσπάθησαν να φρενάρουν, ωστόσο είχαν μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα αντίδρασης.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο οδηγός χρειαζόταν 500-600 μέτρα για να ακινητοποιήσει το όχημα, ωστόσο είχε τα μισά από αυτά.

Ο οδηγός του φορτηγού κρατείται, και ελέγχεται εάν ευθύνεται για μη σωστή χρήση του χειρόφρενου, ή εάν προέκυψε κάποια μηχανική βλάβη στο όχημά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ