Τουρκία: Σε ισόβια καταδικάσθηκαν τέσσερις πρώην στρατιωτικοί για την απόπειρα πραξικοπήματος
Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τέσσερις απόστρατους στρατιωτικούς για τον ρόλο τους στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι καταδικασθέντες απόστρατοι περιλαμβάνονται στους 497 υπόπτους που δικάζονταν σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και η πλειονότητα των οποίων είχαν υπηρετήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην προεδρική φρουρά.
Κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της Άγκυρας για πολλές κατηγορίες, κυρίως για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, καθώς και απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.
Η εισαγγελία τους κατηγόρησε επίσης ότι είχαν εισβάλει στο δημόσιο δίκτυο TRT και είχαν αναγκάσει τους δημοσιογράφους να μεταδώσουν μια ανακοίνωση των πραξικοπηματιών, καθώς και ότι είχαν επιτεθεί στο αρχηγείο του επιτελείου στρατού.
Η απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016, στοίχισε τη ζωή σε 248 ανθρώπους, εκ των οποίων 24 πραξικοπηματίες.
Η Τουρκία κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος , κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και δικαστεί για φερόμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν από το 2016.
Πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα για παρόμοιες κατηγορίες.
«Τρελή» κούρσα για το πετρέλαιο: «Βλέπει» τα 110 δολάρια - Ανησυχίες για νέες αυξήσεις στα καύσιμα
07:39
Μεξικό: Νέο πλήγμα στα καρτέλ ναρκωτικών με δύο συλλήψεις ηγετικών στελεχών - Αντίποινα με οδοφράγματα
07:34
H επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη και οι τεχνικές συνομιλίες για ΑΟΖ
07:27
Ιράν: Στους 155 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Μινάμπ
07:23