ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Βρέθηκε φωτογραφία του δολοφονηθέντος καθηγητή Σαμουέλ Πατί σε διαμέρισμα 18χρονης

Γαλλία: Βρέθηκε φωτογραφία του δολοφονηθέντος καθηγητή Σαμουέλ Πατί σε διαμέρισμα 18χρονης
AP/Lewis Joly

Φωτογραφία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί που είχε δολοφονηθεί στις 16 Οκτωβρίου 2020 σε προάστιο του Παρισιού απο ισλαμιστή τρομοκράτη, εντοπίστηκε την Πέμπτη σε διαμέρισμα 18χρονης γυναίκας.

Κατά το παρελθόν, η συγκεκριμένη γυναίκα είχε ταυτοποιηθεί ως η κύρια ύποπτη για πιθανή ισλαμιστική επίθεση στην νότια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Μπεζιέ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε την Πέμπτη η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας.

Ήδη έχουν συλληφθεί πέντε γυναίκες στην πόλη Μπεζιέ, ενώ έχει ξεκινήσει και προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης σχεδίου ισλαμικής επίθεσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η 18χρονη, η οποία δεν κατονομάζεται, ήταν άγνωστη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της, βρέθηκαν επίσης σημειώσεις που αναφέρονταν στο Ισλαμικό Κράτος, σε ναζιστικά σύμβολα, ενώ βρέθηκε και ένα σχέδιο γειτονικής εκκλησίας.

Ο 47χρονος γάλλος καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας Σαμουέλ Πατί αποκεφαλίστηκε τον Οκτώβριο έξω από το σχολείο όπου δίδασκε σε ένα προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.

Στις 6 Οκτωβρίου, ο καθηγητής είχε παραδώσει μάθημα με θέμα «διλήμματα» θέτοντας στους μαθητές του το ερώτημα: «Να είναι κανείς Charlie ή να μην είναι;», αναφερόμενος στο διαδικτυακό κίνημα συμπαράστασης στην ελευθερία του λόγου και στα θύματα της σφαγής στα γραφεία του περιοδικού τον Ιανουάριο του 2015 με 12 νεκρούς.

Ο Πατί κάλεσε τους μουσουλμάνους μαθητές, οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να προσβληθούν, να κλείσουν τα μάτια ή να σταθούν για λίγα λεπτά στον διάδρομο, ενόσω θα έδειχνε τις επίμαχες γελοιογραφίες του προφήτη στην τάξη.

Ο δράστης, Αμπντουλάχ Αζνόροφ, είχε αναλάβει την ευθύνη με ένα ηχητικό μήνυμα, στα ρωσικά, στο οποίο δήλωνε ότι ήθελε «να πάρει εκδίκηση» επειδή ο καθηγητής «προσέβαλε» τον προφήτη Μωάμεθ.

Η δολοφονία του Πατί προκάλεσε τρόμο στη Γαλλία για την πιθανότητα νέων ισλαμιστικών επιθέσεων στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ