ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο χρόνος «σταμάτησε» στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ισραήλ: Ο χρόνος «σταμάτησε» στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
AP Photo/Sebastian Scheiner

Η ζωή «παρέλυσε» για δύο λεπτά της ώρας σε ολόκληρο το Ισραήλ στις 10.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου, ενώ οι σειρήνες ηχούσαν για να σηματοδοτήσουν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που έπεσαν θύματα του ναζισμού στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, φέτος, όπως κάθε χρόνο, οι αυτοκινητιστές κατέβηκαν από τα οχήματά τους, τα λεωφορεία σταμάτησαν, και οι διαβάτες στάθηκαν σε στάση περισυλλογής στους δρόμους.

AP Photo/Sebastian Scheiner)

Οι Ισραηλινοί στάθηκαν ακίνητοι έξω από εμπορικά καταστήματα και γραφεία, και στα μπαλκόνια τους, όπως και οι μαθητές και οι φοιτητές σε όλα τα σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

AP Photo/Sebastian Scheiner)

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, στη διάρκεια τελετής στο Γιαντ Βασέμ, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Heidi Levine/Pool Photo via AP

Συνομιλίες διεξάγονται αυτή τη στιγμη στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη διεθνή κοινότητα για να επιχειρηθεί να διασωθεί η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Μια συμφωνία με το Ιράν που θα άνοιγε τον δρόμο στα πυρηνικά όπλα [...] δεν θα ήταν επ' ουδενί υποχρεωτική για εμάς» δήλωσε.

«Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, δεν είχαμε τη δυνατότητα να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας ούτε την κυριαρχία για να το πράξουμε. Σήμερα, έχουμε ένα κράτος, μια αμυντική δύναμη και έχουμε το πλήρες και φυσικό δικαίωμα ως κυρίαρχο κράτος του εβραϊκού λαού να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας εναντίον των εχθρών μας» δήλωσε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, ότι επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη ανέκαθεν αρνούνταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ