ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να αγοράσουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Κορωνοϊός: Ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να αγοράσουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V
Saeed Kaari/IKAC via AP

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών έχουν επιχειρήσει ή έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποκτήσουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ακόμα και σε αντίθεση με την εθνική στρατηγική των κυβερνήσεών τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διαπραγματευτεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ για την αγορά του, όπως είχε κάνει με άλλα εμβόλια κατά της covid-19.

Το θέμα της χρήσης του ρωσικού εμβολίου είναι αμφιλεγόμενο στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει πρόσφατα τη Ρωσία ότι το χρησιμοποιεί ως εργαλείο «προπαγάνδας».

Καθώς δεν μπορούσε να παράξει το Sputnik V σε επαρκείς ποσότητες, η Μόσχα έδωσε προτεραιότητα στον ρωσικό πληθυσμό και μέχρι τώρα έχει εξαγάγει περιορισμένο αριθμό εμβολίων κατά της Covid-19 στο εξωτερικό.

Η αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει να διερευνά την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 Sputnik V ακολούθησαν τις παγκόσμιες κλινικές και επιστημονικές προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι πρώτη η Ουγγαρία παρέκκλινε από την κοινή στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνιών με τη Ρωσία για το Sputnik V.

Γερμανία

Ο Γερμανος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο θα ξεκινήσει συζητήσεις με τη Ρωσία για το ενδεχόμενο να αγοράσει το εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19, εφόσον αυτό λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

«Εξήγησα εκ μέρους της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ ότι θα συζητήσουμε διμερώς με τη Ρωσία, αρχικά για να γνωρίζουμε ποιες ποσότητες (του εμβολίου) και πότε θα μπορούσαν να παραδοθούν», επεσήμανε ο Σπαν μιλώντας στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό WDR.

«Οι παραδόσεις (του ρωσικού εμβολίου) θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους δύο με τέσσερις, πέντε επόμενους μήνες για να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στην τρέχουσα κατάσταση» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμβολίων που χορηγούνται, διευκρίνισε ο Σπαν, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία.

Η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, ότι θα διαπραγματευθεί «ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο» με τη Ρωσία για την αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σε παραγγελία του ρωσικού εμβολίου Sputnik V σκοπεύει να προχωρήσει και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, σύμφωνα με πληροφορίες της Ραδιοτηλεόρασης Βόρειας Γερμανίας NDR.

Ισπανία

Σύμφωνα με το ισπανικό ABC, η επικεφαλής της ισπανικής περιοχής της Μαδρίτης Ιζαμπελ Ντίαζ Αγιούζο επιχείρησε να λάβει δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V νωρίτερα φέτος, μια κίνηση που δεν είναι σύμφωνη με το σχέδιο διάθεσης εμβολίων του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Η Αγιούζο, μια συντηρητική πολιτικός που έχει επιτεθεί συστηματικά στον Σάντσεθ για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης, κατηγορεί εδώ και πολύ καιρό την κεντρική κυβέρνηση ότι δεν έχει προμηθεύσει την πρωτεύουσα με τις δόσεις εμβολίου που χρειάζεται.

Ο διαχωρισμός μεταξύ της περιοχής της Μαδρίτης και της ισπανικής κυβέρνησης αντικατοπτρίζει παρόμοιες διασπάσεις σε διεθνές επίπεδο στην Ευρώπη.

Ιταλία

Η κίνηση της Αγιούζο στη Μαδρίτη είναι παρόμοια με αυτή που έκανε ο περιφερειακός κυβερνήτης της περιφέρειας της Νότιας Ιταλίας της Καμπανίας Βιντσέντσο Ντε Λούκα, ο οποίος τον περασμένο μήνα υπέγραψε συμφωνία για μισό εκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση του EMA.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Politico, τον Φεβρουάριο, ο κυβερνήτης της περιοχής Βένετο της Ιταλίας και μέλος του δεξιού κόμματος της Λίγκας, Λούκα Ζάια, προσπάθησε να πραγματοποιήσει τη δική του ανεξάρτητη αγορά εμβολίων.

Ενώ αυτή η κίνηση δεν ολοκληρώθηκε, μετά την ανακοίνωση της Ντε Λούκα, ο Ζάια είπε ότι θα προχωρήσει με τη συμφωνία για το Sputnik στην περιοχή του εάν εγκριθεί από τον EMA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ