ΚΟΣΜΟΣ

Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας μετά το «δικτάτορας» του Ντράγκι για Ερντογάν

Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας μετά το «δικτάτορας» του Ντράγκι για Ερντογάν
Riccardo Antimiani/Pool Photo via AP

Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Ο χαρακτηρισμός «δικτάτορας» που απέδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα καταδικάζει έντονα τα «προσβλητικά» σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εξευτέλισε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα προχθές, την Τρίτη, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα».

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα το βράδυ τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Αντιδράσεις από ΕΕ για την προσβολή Ερντογάν στην Φον ντερ Λάιεν

Αναφερόμενος στην προσβολή κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή τους την Τρίτη στην Άγκυρα, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως λυπάται ιδιαίτερα που η πρόεδρος της Επιτροπής υπέστη αυτή τη συμπεριφορά, λέγοντας πως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι σε «δικτάτορες», αναφερόμενος στον Ερντογάν.

«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της Κομισιόν την υπέστη.

Πρέπει να πούμε ότι με αυτούς τους δικτάτορες -ας τους ονομάσουμε όπως πρέπει - με τους οποίους όμως υπάρχει η ανάγκη να συνεργαστούμε, πρέπει να είμαστε σαφείς:

Εκφράζοντας την διαφωνία μας, σε ό, τι αφορά τις απόψεις, τις συμπεριφορές, τις απόψεις μας σε ό, τι αφορά την κοινωνία, αλλά συγχρόνως να είμαστε και έτοιμοι να συνεργαστούμε, με στόχο το συμφέρον της χώρας μας. Αυτό είναι σημαντικό, πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ