ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Ο θάνατος επήλθε λόγω έλλειψης οξυγόνου, λέει ειδικός

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Ο θάνατος επήλθε λόγω έλλειψης οξυγόνου, λέει ειδικός
Court TV via AP, Pool

Ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε από έλλειψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της κράτησής του, όχι από την ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό του, υποστήριξε κατηγορηματικά ο γιατρός που κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του αστυνομικού που κατηγορείται για τον θάνατό του.

 

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, ο δρ. Μάρτιν Τόμπιν είπε ότι το φαιντανύλη, η ουσία που ανιχνεύτηκε στο αίμα του θύματος, δεν ήταν αυτή που προκάλεσε τον θάνατο του 45χρονου. Είπε πως ακόμη και «ένα υγιές άτομο… θα είχε πεθάνει».

Κατά την τοξικολογική έρευνα στον οργανισμό του θύματος είχαν βρεθεί η αναλγητική ουσία φαιντανύλη καθώς και το ναρκωτικό μεθαμφεταμίνη, με την υπεράσπιση να υποστηρίζει ότι ο θάνατος επήλθε λόγω των ουσιών αυτών.

Η κατάθεση ωστόσο τόσο του Τόμπιν όσο και ενός δεύτερου γιατρού, του δρ. Μπιλ Σμόουκ, απορρίπτουν τον ισχυρισμό κάνοντας λόγο για «πείνα αέρα», όρος που χρησιμοποιείται όταν το σώμα μας αναζητά απεγνωσμένα οξυγόνο.

Η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που κατηγορείται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και ο οποίος έχει καταγραφεί σε βίντεο να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του θύματος επί τουλάχιστον εννέα λεπτά, συνεχίζεται με την κατάθεση μαρτύρων.

Ο πρώην αστυνομικός, ο οποίος τέθηκε εκτός Σώματος, μετά το περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας τον περασμένο Μάιο συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες.

Η δίκη, που διάγει την δεύτερη εβδομάδα της, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ