ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επιφυλακτικός ο υπουργός Μεταφορών σχετικά με τα ταξίδια Βρετανών στο εξωτερικό

Βρετανία: Επιφυλακτικός ο υπουργός Μεταφορών σχετικά με τα ταξίδια Βρετανών στο εξωτερικό
AP/Alberto Pezzali

«Ναι μεν αλλά» απο τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς της Μεγάλης Βρετανίας ως προς τις διακοπές Βρετανών στο εξωτερικό.  «Μπορούν να σκεφτούν σχετικά με κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι» δήλωσε την Παρασκευή. 

Υπενθυμίζεται πως η δήλωση αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης λεπτομερειών σχετικά με το νέο σύστημα σηματοδότησης για τα ταξίδια.

«Δεν λέω στους ανθρώπους ότι δεν θα πρέπει να κάνουν κράτηση για κάποιες διακοπές τώρα, είναι η πρώτη φορά που μπόρεσα να το πω αυτό εδώ και πολλούς μήνες, πιστεύω ότι όλοι όσοι το κάνουν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι με τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε ο Σαπς στο Sky News.

«Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται να επισκεφθούν αγαπημένα τους πρόσωπα στο εξωτερικό, ή ίσως καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το κάνουμε πάρα πολύ προσεκτικά επειδή δεν θέλουμε να δούμε επιστροφή του κορωνοϊού σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Η Βρετανία θα επιβεβαιώσει στις αρχές Μαΐου αν θα επιτρέψει την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών από τις 17 του Μαΐου και ποιες χώρες θα κατατάσσονται στην κόκκινη, την πορτοκαλί ή την πράσινη κατηγορία ενός συστήματος σηματοδότησης της κυβέρνησης που θα στηρίζεται στους κινδύνους λόγω της COVID-19.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις καλοκαιρινές διακοπές έπειτα από ένα έτος περιορισμών, επέκριναν τις προτάσεις της κυβερνητικής Ομάδας Κρούσης για τα Παγκόσμια Ταξίδια, στις οποίες περιλαμβάνονται διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό, λέγοντας ότι το κόστος του τεστ PCR, που ανέρχεται σε περίπου 100 στερλίνες, για αυτούς που φτάνουν στη Βρετανία από «πράσινες» χώρες χαμηλού κινδύνου θα αποθαρρύνει πολλούς ταξιδιώτες.

Αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες όσον αφορά τον τρόπο που ελπίζει να επιτρέψει στον κόσμο να ταξιδέψει το φετεινό καλοκαίρι, η ομάδα αυτή που είναι αρμόδια για τα ταξίδια ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται η εργασία της για την ανάπτυξη ενός συστήματος πιστοποίησης, το ονομαζόμενο ορισμένες φορές ως «διαβατήριο εμβολιασμού», για εσωτερικές και εξωτερικές πτήσεις.

Η Βρετανία επανέρχεται σταδιακά από ένα αυστηρό χειμερινό λοκντάουν στο οποίο εισήλθε λόγω μιας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και των θανάτων από την COVID-19. Αυτόν τον καιρό απαγορεύονται τα διεθνή ταξίδια με εξαίρεση αυτά που γίνονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο οι κυβερνητικές προτάσεις για την επανέναρξη των ταξιδιών δεν ανταποκρίθηκαν στις ελπίδες της αεροπορικής βιομηχανίας.

"Αυτό δεν εκπροσωπεί ένα νέο άνοιγμα των ταξιδιών όπως υποσχέθηκαν οι υπουργοί", ανακοίνωσε η Airlines UK, ο βιομηχανικός οργανισμός που εκπροσωπεί τις: British Airways, easyJet, Ryanair, Virgin Atlantic και άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Η easyJet, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας σε αριθμό επιβατών, ανακοίνωσε ότι η αξίωση για τεστ PCR για χώρες χαμηλού κινδύνου αποτελεί πλήγμα για τους ταξιδιώτες και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στην επανεκτίμηση του σχεδίου της.

"Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να γυρίσει πίσω τους δείκτες του ρολογιού και να καταστήσει τα αεροπορικά ταξίδια κάτι που θα είναι μόνο για τους πλούσιους", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν.

Παράλληλα και ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic επέκρινε τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την επανάληψη των ταξιδιών που ανακοινώθηκαν σήμερα, σημειώνοντας ότι τα ταξίδια στις χώρες χαμηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να συνεπάγονται ακριβά τεστ PCR για την COVID-19.

«Για τα ταξίδια ανάμεσα στις πράσινες χώρες θα πρέπει να μην υπάρχει καραντίνα και τεστ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic Σάι Βάις στον BBC Radio. «Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να γίνει αυτό που έχει ορίσει να κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Τα πιο ακριβά τεστ PCR που απαιτούνται για τα ταξίδια θα αποθαρρύνουν ορισμένους πελάτες, σημείωσε και ο ίδιος.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων στη Βρετανία έχουν μειωθεί δραματικά από την κορύφωση του Ιανουαρίου, αλλά η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να αποφύγει να υπονομευτεί η επιτυχία του προγράμματός της εμβολιασμού με την εισαγωγή από το εξωτερικό παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.

«Το πλαίσιο που ανακοινώθηκε σήμερα θα συμβάλει στο να μας επιτρέψει να ξανανοίξουμε τα ταξίδια με ασφάλεια και βιώσιμο τρόπο, να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα δύσκολα κατακτηθέντα επιτεύγματά μας στην διάθεση του εμβολίου και να προσφέρουμε ψυχική ηρεμία τόσο στους επιβάτες όσο και στη βιομηχανία καθώς θα αρχίζουμε να κάνουμε ταξίδια στο εξωτερικό ξανά», είχε δηλώσει κατά την ανακοίνωση λεπτομερειών του κυβερνητικού σχεδίου ο Σαπς.

Η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι συνεργάζεται με την βιομηχανία ταξιδιών και με ιδιωτικούς παρόχους τεστ για την COVID-19 για να μειώσει το κόστος των ταξιδιών.

«Αυτό θα μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φθηνότερων τεστ όταν αυτοί που κάνουν διακοπές επιστρέφουν στη χώρα, όπως επίσης και το αν η κυβέρνηση θα μπορεί να παρέχει τεστ προ-αποχώρησης», ανέφερε η αρμόδια ομάδα που καταρτίζει το σχέδιο για τα ταξίδια.

Βάσει του συστήματος σηματοδότησης, περιορισμοί όπως η καραντίνα σε ξενοδοχείο, η καραντίνα στο σπίτι και τα υποχρεωτικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό θα εφαρμόζονται διαφορετικά ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία φτάνει στη Βρετανία ένας επιβάτης.

Μεταξύ των παραγόντων που θα παίξουν ρόλο στην κατηγοριοποίηση αυτή είναι το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό των κρουσμάτων, η επικράτηση παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία και η πρόσβαση της χώρας σε αξιόπιστη ανάλυση αλληλουχίας γονιδιώματος.

Θα υπάρξει ένας «πράσινος κατάλογος επιτήρησης» στον οποίο θα εντοπίζονται οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να μετακινηθούν από την κατηγορία των πράσινων σε αυτήν των πορτοκαλί, αν και η κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν θα διστάσει να αλλάξει την κατηγορία μιας χώρας αν τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος σε αυτή έχει αυξηθεί.

Η ομάδα κρούσης επισήμανε ότι ένα σύστημα ψηφιακού ταξιδιωτικού πιστοποιητικού θα αποτελεί μέρος του σχεδίου, αλλά δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες πέραν της δήλωσής της ότι η Βρετανία θέλει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη προτύπων σε αυτόν τον τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ