Από το «Sofagate» στον «δικτάτορα»: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας
Ανανεώθηκε:
Σε... ιταλοϊτουρκική σύρραξη εξελίχθηκε το περίφημο sofagate καθώς το σχόλιο Ντράγκι περί «δικτάτορα» Ερντογάν άναψε φωτιές που δεν προβλέπεται να σβήσουν άμεσα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν «δικτάτορα» κάλεσε την Ιταλία να ανακαλέσει τις άδικες και κακοήθεις δηλώσεις. Λίγο νωρίτερα, είχε καλέσει τον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο «μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού σχετικά με τον πρόεδρό μας, ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε αμέσως στο υπουργείο μας. Ο αναπληρωτής υπουργός και υπεύθυνος για θέματα Ε.Ε. Φαρούκ Καϊμακτζί δήλωσε στον πρέσβη ότι η Τουρκία αποδοκιμάζει με έντονο τρόπο τις δηλώσεις του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού για τον πρόεδρό μας Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος αφού έλαβε τον υψηλότερο ποσοστό λαϊκής ψήφου στην Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία αναμένει από την Ιταλία να ανακαλέσει τις άδικες και κακοήθεις δηλώσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την φιλία και συμμαχία Τουρκίας – Ιταλίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε στον πρέσβη ότι οι δηλώσεις σχετικά με τη διευθέτηση του τρόπου ταξιθεσίας στη συνάντηση της Τετάρτης που έγιναν χωρίς τη γνώση της εθιμοτυπίας, είναι «απαράδεκτες» και ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη φιλοξενία της Τουρκίας».
Επιπλέον, ο υπουργός Καϊμακτσί πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε άσκοπες και αρνητικές αντιπαραθέσεις εντός της Ε.Ε. και θεωρεί ότι μάταιες είναι οι προσπάθειες σαμποταρίσματος της θετικής ατζέντας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.
Νωρίτερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι αλλά και του μηνύματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».
Η δήλωση που άναψε φωτιές
Αναφερόμενος στην προσβολή κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή τους την Τρίτη στην Άγκυρα, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη πως λυπάται ιδιαίτερα που η πρόεδρος της Επιτροπής υπέστη αυτή τη συμπεριφορά, λέγοντας πως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι σε «δικτάτορες», αναφερόμενος στον Ερντογάν.
«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της Κομισιόν την υπέστη.
Πρέπει να πούμε ότι με αυτούς τους δικτάτορες-ας τους ονομάσουμε όπως πρέπει - με τους οποίους όμως υπάρχει η ανάγκη να συνεργαστούμε, πρέπει να είμαστε σαφείς:
Εκφράζοντας την διαφωνία μας, σε ό, τι αφορά τις απόψεις, τις συμπεριφορές, τις απόψεις μας σε ό, τι αφορά την κοινωνία, αλλά συγχρόνως να είμαστε και έτοιμοι να συνεργαστούμε, με στόχο το συμφέρον της χώρας μας. Αυτό είναι σημαντικό, πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία».
«Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μισέλ
Για μία στιγμή κατά την οποία μπορεί να ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στις σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στο δίκτυο LN24, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην 'Αγκυρα να δείξει ότι επιθυμεί μια θετική ατζέντα σταματώντας «τις μονομερείς ενέργειες, την εχθρική ρητορική απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη».
Επιπροσθέτως, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ υπερασπίζεται το σεβασμό για τα κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ επισήμανε ότι τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας.