ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δυο πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς Μαύρη Θάλασσα

ΗΠΑ: Δυο πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς Μαύρη Θάλασσα
U.S.Navy / ASSOCIATED PRESS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωστοποίησαν στην Τουρκία ότι έως τις 4 Μαΐου 2021 δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, προκειμένου να αναπτυχθούν στην Μαύρη Θάλασσα όπου η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Ειδοποίηση μας εστάλη πριν από 15 ημέρες μέσω των διπλωματικών διαύλων ότι δύο πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών θα πλεύσουν προς την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν σην Μαύρη Θαλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Συνθήκη του Μοντρέ (1936) δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, θέτει όρους για την πρόσβαση των πολεμικών πλοίων και ρυθμίζει την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων.

Σχολιάζοντας την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων, η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση της δραστηριότητας στην Μαύρη Θάλασσα και επέστησε την προσοχή στο ότι οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Συνθήκη του Μοντρέ, μετέδωσε το πρακτορείο IFAX.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ