ΗΠΑ: Δυο πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς Μαύρη Θάλασσα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωστοποίησαν στην Τουρκία ότι έως τις 4 Μαΐου 2021 δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, προκειμένου να αναπτυχθούν στην Μαύρη Θάλασσα όπου η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ειδοποίηση μας εστάλη πριν από 15 ημέρες μέσω των διπλωματικών διαύλων ότι δύο πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών θα πλεύσουν προς την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν σην Μαύρη Θαλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Συνθήκη του Μοντρέ (1936) δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, θέτει όρους για την πρόσβαση των πολεμικών πλοίων και ρυθμίζει την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων.
Σχολιάζοντας την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων, η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση της δραστηριότητας στην Μαύρη Θάλασσα και επέστησε την προσοχή στο ότι οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Συνθήκη του Μοντρέ, μετέδωσε το πρακτορείο IFAX.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τουρκία: «Ναι μεν, αλλά» από τον Ερντογάν για τη Συνθήκη του Μοντρέ
Ερντογάν: Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα γίνει «είτε σας αρέσει είτε όχι»
Τουρκία: Οι συλλήψεις των ναυάρχων, η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και η Γαλάζια Πατρίδα
Διακόπηκε η κατάθεση της Χίλαρι Κλίντον όταν Ρεπουμπλικανή βουλευτής δημοσιοποίησε φωτογραφία της
21:50
Με «σημαντική πρόοδο» έκλεισαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν ενώ ο Τραμπ μετρά αντίστροφα για πόλεμο
21:40
Θεσσαλονίκη: Κλείνουν έξι σταθμοί του Μετρό από τις 10 το πρωί του Σαββάτου
21:33
Συνελήφθη 16χρονος που αφαίρεσε βίαια μία αλυσίδα λαιμού από γυναίκα στο Μετρό
21:22