ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik V: Διαψεύδει η Ρωσία ότι υπήρξαν θάνατοι που σχετίζονται με τον εμβολιασμό

Sputnik V: Διαψεύδει η Ρωσία ότι υπήρξαν θάνατοι που σχετίζονται με τον εμβολιασμό
AP Photo/Antonio Calanni

Αρνείται η Ρωσία ότι έχουν καταγραφεί στην επικράτειά της θάνατοι που σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού, στη σκιά των πληροφοριών που ήλθαν στη δημοσιότητα από τον EUoberver αναφορικά με τέσσερα περιστατικά θανάτων στη Ρωσία, και έξι περιπτώσεις εκδήλωσης σοβαρών επιπλοκών, που επήλθαν μετά τη χορήγηση του σκευάσματος.

Οι πληροφορίες ήλθαν στη δημοσιότητα ενώ επίκειται η έναρξη έρευνας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το εάν οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19 ακολούθησαν τις παγκόσμιες κλινικές και επιστημονικές προδιαγραφές, με τον EUobserver να επισημαίνει πως η εξέλιξη «λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Ο EUobserver επικαλείται απόρρητα έγγραφα της αρμόδιας ρωσικής υγειονομικής υπηρεσίας Roszdravnadzor, που περιήλθαν στην κατοχή του, βάσει των οποίων τέσσερις θάνατοι λίγο μετά τη χορήγηση του Sputnik V «δύνανται ή και όχι» να σχετίζονται με το εμβόλιο.

EUobserver: Four deaths after taking Russian Sputnik V vaccine

Οι τρεις εκ των εμβολιασθέντων που έχασαν τη ζωή τους ήταν γυναίκες, ηλικίας 51, 69 και 74 ετών, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τον τέταρτο στα έγγραφα. Τα άτομα που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές ήταν νεότερης ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων ο ένας 25 ετών.

Στα συμπτώματα που εμφάνισαν περιλαμβάνονται δύσπνοια, σπασμοί, οίδημα, μυική ατονία, υπέρταση, πονοκέφαλος, ίλιγγος και πυρετός.

Η αυθεντικότητα ενός εκ των εγγράφων της αρμόδιας ρωσικής αρχής (RosPotrebNadzor) επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον Ντένις Λογκούνοφ, ιολόγο του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας στη Μόσχα, που ανέπτυξε το Sputnik V.

«Ζήτησα πληροφορίες για αυτή την υπόθεση και έλαβα απάντηση. Αυτή η υπόθεση δεν είναι ψευδής» δήλωσε στον EUobserver αναφερόμενος στο θάνατο γυναίκας ηλικίας 51 ετών που πέθανε αιφνιδίως αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Η υπόθεση ερευνήθηκε. Δεν εντοπίστηκε καμία σύνδεση με τον εμβολιασμό» ανέφερε ο Λουγκανόφ.

Σε γνώση του ΕΜΑ τα περιστατικά

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ) επιβεβαίωσε ότι είναι σε γνώση του τα συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία εστάλησαν στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή από Ρώσο ανώνυμο πληροφοριοδότη μέσω e-mail στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του EUobserver.

«Όλες οι αναφορές λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν από τον ΕΜΑ και αποτιμώνται άμεσα. Στη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση, η έκθεση αναφέρεται στην ασφάλεια του εμβολίου, που είναι θεμελιώδης πτυχή κατά την εν εξελίξει αξιολόγηση» δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στον EUobserver.

Εξ ου και ο ΕΜΑ δεν μπορεί να προβεί σε σχολιασμό των πληροφορίων σε αυτό το στάδιο, συμπλήρωσε.

Ο συνολικός αριθμός των δέκα περιστατικών που αναφέρονται στα έγγραφα που διέρρευσαν είναι πάρα πολύ μικρός συγκρκτικά με τα εκατομμύρια ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V.

Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, καθώς και οι ανησυχία για ελλιπείς προδιαγραφές στη συγκέντρωση δεδομένων, εγείρουν το ερώτημα εάν υπάρχουν και άλλες μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις, επισημαίνει ο EUobserver.

Ρωσία: Κανένα περιστατικό θανάτου

Από πλευράς της, η ρωσική εποπτική αρχή για θέματα υγείας (Roszdravnadzor) ανακοίνωσε ότι δεν έχει καταγράψει κανένα περιστατικό θανάτου που να επήλθε έπειτα από εμβολιασμό με ρωσικά εμβόλια, καθώς και ότι παρενέργειες παρατηρήθηκαν σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 0,1%.

«Παρακολουθούμε διαρκώς την ασφάλεια από την χρήση των εμβολίων κατά της Covid-19. Από την έναρξη της χρήσης του, δεν καταγράφηκε από εμάς ούτε ένα περιστατικό θανάτου, που να υπήρξε αποτέλεσμα της χρήσης ρωσικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ενώ η συχνότητα των παρενεργειών δεν υπερβαίνει το 0,1%» δήλωσε η επικεφαλής της Roszdravnadzor, Άλα Σαμοΐλοβα.

Η ίδια επισήμανε ότι οι εμπειρογνώμονες ερευνούν λεπτομερώς κάθε περιστατικό ανεπιθύμητων ενεργειών που εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι «σε μια σειρά περιπτώσεων, υπήρξαν μολύνσεις από τον κορωνοϊό κατά την περίοδο πριν διαμορφωθεί σταθερή ανοσία ως προς τον ξενιστή».

Η επικεφαλής της Roszdravnadzor είπε, επίσης, ότι παρακολουθούνται ευρέως οι εμβολιασθέντες ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και πως υπάρχει μητρώο των εμβολιασθέντων με τα στοιχεία όλων των πολιτών που έχουν εμβολιασθεί, όπως και για τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τον εμβολιασμό.

Προσέθεσε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πολίτες διατηρούν on-line ημερολόγια, τα οποία ενημερώνουν για την κατάστασή τους μετά τον εμβολιασμό, ενώ λειτουργεί ένα αποτελεσματικό σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης, στο πλαίσιο του οποίου κάθε εργαζόμενος στον ιατρικό τομέα οφείλει να εισάγει στοιχεία για τις περιπτώσεις που παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ