ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ναυάγησε η προσπάθεια ένταξης των εργαζομένων της Amazon σε συνδικάτο

ΗΠΑ: Ναυάγησε η προσπάθεια ένταξης των εργαζομένων της Amazon σε συνδικάτο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Ted S. Warren

Η προσπάθεια για την δημιουργία του πρώτου συνδικάτου των εργαζομένων στην Amazon στις ΗΠΑ, σε μια αποθήκη στην Αλαμπάμα, απέτυχε καθώς οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην ψηφοφορία καταψήφισαν αυτήν την πρωτοβουλία.

Από τα 3.215 ψηφοδέλτια που στάλθηκαν στην αποθήκη του Μπέσεμερ, τα 1.798 ήταν κατά της ένταξης στο συνδικάτο RWDSU και μόνο τα 738 υπέρ.

Αρκετές εκατοντάδες ψηφοδέλτια αμφισβητήθηκαν ή κρίθηκαν μη έγκυρα, όμως το «όχι» είχε ήδη διασφαλίσει τη νίκη.

Το αποτέλεσμα αυτό συνιστά μια ξεκάθαρη νίκη για τον κολοσσό του διαδικτύου που είχε ταχθεί κατά και βομβάρδισε με «βροχή» μηνυμάτων τους εργαζομένους για τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να ενταχθούν στο συνδικάτο.

Μια νίκη του RWDSU στο Μπέσεμερ θα μπορούσε μελλοντικά να αναγκάσει την Amazon σε συζητήσεις για συλλογική σύμβαση με το συνδικάτο, για το οποίο η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων στις αποθήκες αποτελεί προτεραιότητα. Η ίδια η εταιρεία απαντά ότι πληρώνει ήδη 15 δολ. την ώρα, ποσό υπερδιπλάσιο του κατώτατου ομοσπονδιακού μισθού στις ΗΠΑ, ενώ καλύπτει και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων της.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, που ανήκει στον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου -τον Τζεφ Μπέζος- διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη το 2020, εν μέσω πανδημίας covid-19, φτάνοντας τα 21 δισ. δολάρια κυρίως χάρη στη ραγδαία αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου. Ωστόσο οι εργαζόμενοί της καταγγέλλουν τις άσχημες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon και την απουσία μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ