ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Ζητά από τις ΗΠΑ έγκριση του εμβολίου της για παιδιά 12-15 ετών

Pfizer: Ζητά από τις ΗΠΑ έγκριση του εμβολίου της για παιδιά 12-15 ετών
AP Photo/Christophe Ena

Η κοινοπραξία φαρμακευτικών εταιριών Pfizer/ BioNTech υπέβαλε σήμερα αίτημα στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ζητώντας να εγκρίνουν το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού και για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρίες αναφέρουν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν το ίδιο αίτημα και στις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών «εντός των επόμενων ημερών».

Έχει προηγηθεί ανακοίνωση της κοινοπραξίας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για παιδιά ακόμη και 12 ετών, τονίζοντας παράλληλα πως αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους ανήλικους από το ηλικιακό όριο αυτό και πάνω.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τον εμβολιασμό της ηλικιακής αυτής ομάδας πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εφόσον δοθεί η έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κλινική μελέτη, με 2.260 μικρούς εθελοντές ηλικίας 12 έως 15 από τις ΗΠΑ, είχε δείξει πως δεν υπήρξαν κρούσματα Covid-19 ανάμεσα στα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, σε σχέση με τους 18 εθελοντές που έλαβαν πλασίμπο.

Πρόκειται για μια μικρή κλινική μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί, και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο θα είναι να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, λίγο υψηλότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί σε μελέτες για νέους ενήλικες.

Τα παιδιά εμφάνιζαν και αντίστοιχες παρενέργειες με τους νέους ενήλικες –κυρίως πόνο στο χέρι που εμβολιάστηκε, πυρετός, ρίγη και κούραση.

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονταν περισσότερο μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η μελέτη θα συνεχιστεί και θα παρακολουθήσει την κατάσταση της υγείας των ανήλικων για τα επόμενα δύο χρόνια, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την μακροπρόθεσμη προστασία κατά του κορωνοϊού αλλά και την ασφάλεια του εμβολίου.

Η Pfizer δεν είναι η μοναδική εταιρεία που επιδιώκει να λάβει άδεια το εμβόλιό της για ανήλικους. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα και μελέτης από τη Moderna για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 17.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ