ΚΟΣΜΟΣ

Καραϊβική: Δεύτερη έκρηξη του ηφαιστείου La Soufriere

Καραϊβική: Δεύτερη έκρηξη του ηφαιστείου La Soufriere
AP/Orvil Samuel

Για δεύτερη φορά εξερράγη την Παρασκευή το ηφαίστειο La Soufriere στο νησί του Aγίου Βικεντίου της Καραϊβικής, σύμφωνα με όσα μετέδωσε o Εθνικός Οργανισμός Διαχείρησης Κρίσεων (ΝΕΜΟ) της χώρας . 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δεύτερη έκρηξη ήταν μικρότερη από την πρώτη, η οποία συνέβη νωρίτερα την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η ΝΕΜΟ στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Παρατηρήθηκε και άλλη έκρηξη. Η τέφρα που απελευθερώθηκε εκτιμάται ότι υψώθηκε 4 χιλιόμετρα στην ατμόσφαιρα. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και ενημερώνουμε, το Κέντρο Σεισμικής Έρευνας του UWI, το οποίο συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές», γράφει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNNi.

Η Ντόρα Τζέιμς, γενική διευθύντρια του Αγίου Βικεντίου και του Ερυθρού Σταυρού των Γρεναδίνων, δήλωσε τηλεφωνικά στο CNNi απο κοντινό σημείο που βρισκόταν, ότι η δεύτερη έκρηξη συνεχίστηκε «για πάνω από μια ώρα τώρα».

Πρόσθεσε δε, πως:

«Η τέφρα γεμίζει τον αέρα».

Σχετικά με την πρώτη έκρηξη είπε πως ακούστηκε σαν «κινητήρας μεγάλου τζετ» και ότι υπήρχε «συνεχής καπνός».

«Σκάφη και μερικά οχήματα παρέλαβαν από την περιοχή κατοίκους που έσπευδαν να φύγουν λίγο μετά την έκρηξη» δήλωσε η ίδια.

Σημειώνεται πως δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Τζέιμς.

Η ίδια συμπλήρωσε πως:

«Οι επιστήμονες και ορισμένοι κάτοικοι δεν απομακρύνθηκαν. Οι αρχές δήλωσαν ότι είναι πιθανό οι εκρήξεις να συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα για ημέρες και πιθανώς εβδομάδες».

Σύμφωνα με τις αρχές, οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο θα επηρεαστούν από πολύ θερμά κύματα που ως αποτέλεσμα θα έχουν υψηλές θερμοκρασίες ενώ ομάδες ειδικών συλλέγουν δεδομένα για να κατανοήσουν το μοτίβο της έκρηξης.

Ο πρωθυπουργός Γκονσάλβες είχε εκδώσει ειδοποίηση την Πέμπτη για πιθανές καταστροφές που μπορεί να προκληθούν από αλλαγή στην δραστηριότητα του ηφαιστείου. είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως το νησί του Αγίου Βικεντίου τέθηκε σε κόκκινη επιφυλακή, που σημαίνει ότι μια έκρηξη ήταν «επικείμενη».

Επιπλέον το ΝΕΜΟ προειδοποίησε αμέσως για εκκένωση της «κόκκινης περιοχής» απο την στιγμή που το ηφαίστειο εξερράγη.

Volcano erupts for a second time on Caribbean island of St. Vincent, by Radina Gigova and Paul P. Murphy, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ