ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Σαρλ Μισέλ: Σοβαρή η αντίδραση της ΕΕ για την ανάκαμψη απο την COVID-19

Κορωνοϊός - Σαρλ Μισέλ: Σοβαρή η αντίδραση της ΕΕ για την ανάκαμψη απο την COVID-19
AP/Stephanie Lecocq

Δήλωση στην εφημερίδα «Les Echos» έκανε ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σύμφωνα με την οποία η αντίδραση της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού είναι σοβαρή και δεν υστερεί, συγκριτικά με το σχέδιο ανάκαμψης των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2020 συμφωνήθηκε ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ η συγκρότηση ενός ταμείου ανάκαμψης με κεφάλαια 750 δισεκατομμυρίων ευρώ με τις τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταθέτουν λεπτομερή σχέδια σχετικά με τις δαπάνες. Παρόλα αυτά, ορισμένες χώρες εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διάθεσης των κονδυλίων.

Μερικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ήδη αναρωτηθεί για το αν είναι αναγκαία η περαιτέρω χορήγηση κινήτρων, μετά από ένα δεύτερο και τώρα, ένα τρίτο κύμα των περιστατικών μόλυνσης από τον κορωνοϊό που κατακλύζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, προκαλώντας την παρατεταμένη επιβολή περιοριστικών μέτρων.

«Γνωρίζω καλά, ότι μερικοί κρίνουν (το ταμείο) ως μη επαρκές, κάνοντας μία σύγκριση με το σχέδιο ανάκαμψης των ΗΠΑ. Δεν είναι μία γνώμη την οποία ασπάζομαι» φέρεται να δήλωσε ο Μισέλ σε μία συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αναφερόμενη γαλλική εφημερίδα.

Ο Μισέλ, που προεδρεύει στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ότι υπήρξαν δαπάνες έκτακτης ανάγκης από τα κράτη-μέλη, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και ότι οι προσφερόμενες κοινωνικές παροχές στην Ευρώπη, είναι πιο γενναιόδωρες, από αυτές στις ΗΠΑ.

«Μας έχουν επιτρέψει (οι παροχές) να απορροφήσουμε καλύτερα το σοκ και επίσης, να συνεισφέρουμε στην ανάκαμψη» είπε ο ίδιος. «Όταν βάζεις όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, η πεποίθησή μου είναι ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, είναι πολύ δυναμικό» τόνισε ο Μισέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ