ΚΟΣΜΟΣ

Τα «απόνερα» του Sofagate – Γαλλία: Η Τουρκία ήθελε να παγιδεύσει την Φον ντερ Λάιεν

Τα «απόνερα» του Sofagate – Γαλλία: Η Τουρκία ήθελε να παγιδεύσει την Φον ντερ Λάιεν
Screen grab/YouTube

Για «παγίδευση» της προέδρου της Κομισιόν από την Τουρκία έκανε λόγο ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας, Κλεμέν Μπον, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε το Sofagate στην ευρωπαϊκή διπλωματική σκηνή.

Ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε το περιστατικό «προσβολή από πλευράς Τουρκίας» και τόνισε ότι ακριβώς επειδή η Άγκυρα συμπεριφέρθηκε έτσι επίτηδες, το συμβάν δεν θα έπρεπε να προκαλεί ενοχές στην Ευρώπη, σύμφωνα με το France24.

«Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε άσχημα», πρόσθεσε, αποκαλώντας το περιστατικό «πρόβλημα των Τούρκων που έγινε εσκεμμένα προς εμάς… δεν θα έπρεπε να πυροδοτεί ενοχή μεταξύ των Ευρωπαίων».

Από την πλευρά της η Άγκυρα επιμένει ότι το συμβάν ήταν αποτέλεσμα κακής συνεννόησης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, δύο ξεχωριστών θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε ότι τα δύο αυτά όργανα δεν είχαν καμία πρόσβαση στο χώρο συνάντηση πριν το συμβάν, επεσήμανε ωστόσο ότι σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο ο κ. Μισέλ προηγείται της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Ήταν ένα είδος παγίδας».

Αναφερόμενος στο σχόλιο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δικτάτορα», ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης είπε ότι υπάρχει «ένα πραγματικό πρόβλημα έλλειψης σεβασμού της δημοκρατίας και μια ροπή στον αυταρχισμό στην Τουρκία που θα έπρεπε να ωθήσει την Ευρώπη να εμείνει στις θέσεις της απέναντι στην Άγκυρα.