ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΧΑ: Χρήση χημικών όπλων από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας το 2018

ΟΑΧΑ: Χρήση χημικών όπλων από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας το 2018
AP/Petros Karadjias

Χρήση χημικού όπλου έκανε η Συρία κατά την διάρκεια της επίθεσης στην πόλη Σαρακέμπ το 2018, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ).

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον οργανισμό, «μονάδες της συριακής πολεμικής αεροπορίας χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στο Σαρακέμπ στις 4 Φεβρουαρίου 2018».

Η ομάδα ταυτοποίησης και έρευνας του Οργανισμού έφθασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εύλογα στοιχεία που οδηγούν στην πεποίθηση ότι «ένα στρατιωτικό ελικόπτερο της συριακής πολεμικής αεροπορίας» έπληξε το ανατολικό Σαρακέμπ ρίχνοντας τουλάχιστον έναν κύλινδρο αερίου».

«Ο κύλινδρος έσπασε και απελευθέρωσε το χλώριο σε μεγάλη έκταση, πλήττοντας 12 ανθρώπους», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις εκ μέρους της Συρίας και των συμμάχων της, κυρίως της Μόσχας, πλειοψηφία των κρατών μελών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων εξουσιοδότησε το 2018 τον Οργανισμό να εντοπίσει τους δράστες της χημικής επίθεσης και όχι μόνο να συλλέξει στοιχεία για την χρήση τέτοιων όπλων.

Το καθεστώς της Δαμασκού αρνείται «κάθε ανάμειξη» σε επιθέσεις με χημικά όπλα και «βεβαιώνει» ότι έχει παραδώσει το σύνολο των αποθεμάτων σε χημικά όπλα υπό διεθνή εποπτεία κατ΄εφαρμογήν συμφωνίας που συνομολογήθηκε το 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ