ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Σήμα κινδύνου Μέρκελ για τις ΜΕΘ - Προς lockdown έως τα μέσα Ιουνίου

Κορωνοϊός - Γερμανία: Σήμα κινδύνου Μέρκελ για τις ΜΕΘ - Προς lockdown έως τα μέσα Ιουνίου
Michael Kappeler/Pool Photo via AP

Στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού στροβιλίζεται η Γερμανία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως το τρίτο κύμα «είναι ίσως και το χειρότερο» και να εκπέμπει σήμα κινδύνου για την κατάσταση στις ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που ο προσωπάρχης της συζητά με τα επιτελεία των κρατιδιακών κυβερνήσεων το ενδεχόμενο διατήρησης του lockdown έως τα μέσα Ιουνίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, πως οι αριθμοί των κρουμάτων κορωνοϊού είναι «υπερβολικά υψηλοί», επισημαίνοντας ότι το τρίτο κύμα «είναι για μας ίσως και το χειρότερο».

Μιλώντας στα εγκαίνια της ψηφιακής φέτος Έκθεσης του Ανόβερου, η Άνγκελα Μέρκελ περιέγραψε ως εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και τόνισε ότι, προκειμένου να σπάσει το τρίτο κύμα, «το σημαντικότερο όπλο είναι ο εμβολιασμός».

Τα τεστ, προσέθεσε η ίδια, μας βοηθούν να χτίσουμε μια γέφυρα, μέχρι να δούμε την επίδραση της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα σε lockdown έως τα μέσα Ιουνίου συζήτησε με τα επιτελεία των κρατιδιακών κυβερνήσεων ο προσωπάρχης της καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Tagesspiegel».

Η κυβέρνηση αναμένει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων έως έξι εβδομάδων.

Ο Χέλγκε Μπράουν επισήμανε στις κυβερνήσεις των κρατιδίων ότι με την εισαγωγή νομοθεσίας που θα προβλέπει την αυτόματη επιβολή μέτρων περιορισμού εφόσον τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, η Γερμανία θα παραμείνει, όπως εκτιμάται, σε συνθήκες lockdown έως το τέλος Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου.

Τα μέτρα θα αφορούν περιορισμούς στη λειτουργία καταστημάτων, εστιατορίων, γυμναστηρίων, θεάτρων και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, ενώ σε περίπτωση που ο δείκτης υπερβεί το 200, θα κλείνουν αυτομάτως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία ως σύνολο βρίσκεται στο 135, ενώ περισσότερες από τις μισές περιφέρειες βρίσκονται πάνω από το 100. Τα μέτρα θα μπορούν να προσβληθούν μόνο με προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις συζητήσεις που διεξάγει με τα κρατίδια ο κ. Μπράουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν σχολιάζει εμπιστευτικές συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ