ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το πιστοποιητικό της γέννησής του γραμμένο στα ελληνικά

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το πιστοποιητικό της γέννησής του γραμμένο στα ελληνικά
AP/Henny Ray Abrams

Μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, τα βρετανικά site κάνουν εκτενή αφιερώματα στον Δούκα του Εδιμβούργου κάνοντας αναφορά ακόμη και στην ελληνική καταγωγή του.

Συγκεκριμένα η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday παρουσίασε εχθές, Κυριακή, ένα έγγραφο από ένα δημοτικό αρχείο, κοντά στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, όπου είχε γεννηθεί ο Πρίγκιπας Φίλιππος το 1921.

Το έγγραφο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα από έναν ιερέα ονόματι Σπυρίδων Τρύφωνα και περιγράφει πώς ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, πατέρας του Φιλίππου, παρουσίασε το αγόρι στον κληρικό. Στο πιστοποιητικό αναφέρεται πως το βρέφος γεννήθηκε στις 10 π.μ. στις 28 Μαΐου του 1921.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η Daily Mail, ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921, όμως η γέννησή του καταγράφηκε με βάση το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν ακόμη τότε στην Ελλάδα.

Σπάνια φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου: Όταν πόζαρε ντυμένος τσολιάς

Μια σπάνια φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου ανάρτησε στο twitter ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν.

Στη φωτογραφία - ντοκουμέντο ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, και δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, ποζάρει ντυμένος τσολιάς σε ηλικία μόλις 9 ετών.

Με ειδικότητα στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης ο Όσκαρ Αάνμοεν δημοσίευσε το ντοκουμέντο του 1930 με τον πρίγκιπα Φίλιππο που, όπως είναι γνωστό, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του πρίγκιπα Κάρολου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο ανάκτορο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και είχε τον τίτλο «Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας» και αποτελεί το μακροβιότερο άρρεν μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας και βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ