ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρίγκιπας Χάρι εξήρε τον Φίλιππο για την «αφοσίωση στη γιαγιά», βασίλισσα Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Χάρι εξήρε τον Φίλιππο για την «αφοσίωση στη γιαγιά», βασίλισσα Ελισάβετ
Ο πρίγκιπας Χάρι φιλά τη γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ, υπό το βλέμμα του εκλιπόντος Δούκα του Εδιμβούργου σε φωτογραφικό στιγμιότυπο του 2008 AP Photo/Sang Tan, Pool

Σε πιο... ελεύθερο τόνο ο πρίγκιπας Χάρι, σε τόνο που αρμόζει στον δεύτερο στη σειρά διαδοχής του βασιλικού θρόνου, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, αμφότεροι αποχαιρετούν με ανακοινώσεις τους τον παππού τους, πρίγκιπα Φίλιππο. Ενός λεπτού σιγής στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ως φόρος τιμής στον εκλιπόντα δούκα του Εδιμβούργου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατόπιν της επιστροφής του Βρετανία από τις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Φιλίππου το Σάββατο, ο πρίγκιπας Χάρι τόνισε πως ο δούκας του Εδιμβούργου υπήρξε ένας «άνδρας υψηλού καθήκοντος, τιμής και με πολύ χιούμορ».

«Στάθηκε βράχος στο πλευρό της Αυτής Μεγαλειότητας, της βασίλισσας, με απαράμιλλη αφοσίωση, στα 73 χρόνια του γάμου τους και ενώ θα μπορούσα να συνεχίσω, γνωρίζω ότι τώρα θα έλεγε σε όλους εμάς, με μια μπίρα στο χέρι, 'τελειώνετε!'. Επομένως, παππού, σε ευχαριστώ για την υπηρεσία σου, την αφοσίωσή σου στη γιαγιά και που πάντα ήσουν ο εαυτός σου».

«Η Μέγκαν, ο Άρτσι κι εγώ [όπως και η δισέγγονή σου, που πρόκειται να γεννηθεί] θα κρατάμε ένα ιδιαίτερο μέρος για εσένα στις καρδιές μας» συνέχισε στην ανακοίνωσή του ο Χάρι, ο οποίος δεν συνοδεύεται στη Βρετανία από την Μέγκαν Μαρκλ λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της.

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Θα μου λείψει ο παππούς μου»

Την ίδια στιγμή, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βασιλικού θρόνου, χαιρέτισε τον «παππού» του πρίγκιπα Φίλιππο για την ευσυνείδητη υπηρεσία του στο στέμμα, υπογράμμισε, όμως, ότι ο εκλιπών δούκας θα ήθελε τα μέλη της βασιλικής οικογένεια να συνεχίσουν αυτό που κάνουν.

«Η εκατονταετία ζωής του παππού μου καθορίστηκε από την υπηρεσία στη χώρα του και την Κοινοπολιτεία, στη σύζυγό του και βασίλισσα και στην οικογένειά μας» επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο δούκας του Κέιμπριτζ.

«Θα μου λείψει ο παππούς μου, όμως γνωρίζω ότι θα ήθελε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Ο παππούς μου ήταν ένας εξαιρετικός άνδρας και ανήκε σε μια φανταστική γενιά» σημείωσε ο Ουίλιαμ.

Ενός λεπτού σιγής στη Βουλή - Φόρος τιμής από τον Μπόρις Τζόνσον

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, απέτισε φόρο τιμής ενώπιον της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων στον Φίλιππο.

«Προσέφερε μια συγκεκριμένη υπηρεσία την οποία, όπως εγώ πιστεύω, εμείς στη Βουλή [των Κοινοτήτων] γνωρίζουμε πως στις καρδιές μας ήταν η σπουδαιότερη από όλες: Η αδιάκοπη αγάπη που έδωσε στην Αυτή Μεγαλειότητα τη βασίλισσα, ως υποτελής με όλο του το είναι, όπως ο ίδιος είπε κατά την ενθρόνισή της. Την υποστήριζε καθόλη τη διάρκεια αυτής της φανταστικής δεύτερης Ελισαβετιανής εποχής, της πιο μακράς έως σήμερα ηγεμονίας σε οποιαδήποτε μοναρχία στην ιστορία μας» είπε ο Τζόνσον ενώπιον των βουλευτών.

Οι Βρετανοί βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ