ΚΟΣΜΟΣ

«Φωτιά» στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν βάζει μουσείο με κράνη νεκρών στρατιωτών

«Φωτιά» στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν βάζει μουσείο με κράνη νεκρών στρατιωτών
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Uncredited

Οργή έχει προκαλέσει στην Αρμενία μια έκθεση πολεμικών τροπαίων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου εκτίθενται κυρίως κράνη Αρμενίων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το Γερεβάν κατηγορεί την κυβέρνηση του Μπακού για φυλετικό μίσος και «γενοκτονική πολιτική».

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ επισκέφθηκε τη Δευτέρα, το «Πάρκο των τροπαίων», που θα ανοίξει σύντομα στο Μπακού για να δείξει τα μηχανήματα, την εξάρτυση και τον οπλισμό των Αρμενίων που κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν στη διάρκεια του πολέμου που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2020.

Εκατοντάδες κράνη που ανήκαν σε Αρμένιους στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν νεκροί στο πεδίο της μάχης εκτίθενται στην έκθεση και ο Αλίεφ πόζαρε μπροστά σε αυτά. Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης κέρινα ομοιώματα που παρουσιάζουν με γελοιογραφικό τρόπο τους αντίπαλους στρατιώτες.

«Το άνοιγμα αυτού του πάρκου είναι μια απόδειξη του μίσους απέναντι στους Αρμένιους και της αζερικής γενοκτονικής πολιτικής», κατήγγειλε ο Αρμένιος μεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αρμάν Τατοϊάν.

Οι εικόνες του πάρκου σόκαραν επίσης τους Αρμένιους στο Γερεβάν.

«Είναι εικόνες πραγματικού ρατσισμού», δήλωσε στο AFP ο 41χρονος ιστορικός Μχέρ Μπαρσεγκιάν.

«Το πάρκο ανακαλεί τα τεκμήρια βαρβαρότητας του Χίτλερ που εκτίθενται στα μουσεία όλου του κόσμου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αυτόνομη περιοχή με αρμενικό κυρίως πληθυσμό, που όμως έχει αναγνωριστεί ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2020 και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων μέσα σε έξι εβδομάδες.

Υπερέχοντας τεχνολογικά, το Αζερμπαϊτζάν νίκησε τα αρμενικά στρατεύματα και ανέκτησε τον έλεγχο ενός τμήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και πολλούς τομείς που διέφευγαν από τον έλεγχό του για περισσότερα από 30 χρόνια έπειτα από έναν πρώτο πόλεμο.

Το Μπακού και το Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου μετά τη σύγκρουση.

Η ήττα της Αρμενίας προκάλεσε εξάλλου πολιτική κρίση, με διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συνθηκολόγησε. Πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ