ΚΟΣΜΟΣ

Οι κυριότερες επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη από το 2004 έως σήμερα

Οι κυριότερες επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη από το 2004 έως σήμερα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, στον οίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, θυμίζουν τις επιθέσεις του 2004, στη Μαδρίτη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο έδαφός της. Ακολουθούν οι σημαντικότερες επιθέσεις από το 2004 μέχρι σήμερα.

22 Μαρτίου, 2016, Βέλγιο

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, στις Βρυξέλλες, και σε έκρηξη στο σταθμό του μετρό Μάλμπεκ.

13 Νοεμβρίου, 2015, Γαλλία

Πολυμελής ομάδα τζιχαντιστών με εκρηκτικούς μηχανισμούς και καλάσνικοφ εξαπέλυσαν επιθέσεις στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς όπου διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων Γαλλίας-Γερμανίας, σε κεντρικά καφέ και εστιατόρια και το συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν. Έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 350.

Brussels Bataclan 2016 03 17T111155Z 1872559060 GF10000348571 RTRMADP 3 FRANCE SHOOTING BATACLAN INVESTIGATION

Η γαλλική αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο θέατρο Μπατακλάν εν όψει της επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου τέσσερις μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση, στις 17 Μαρτίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Benoit Tessier TPX IMAGES OF THE DAY

14 Φεβρουαρίου 2015, Δανία

Ο 22χρονος, Ομάρ Ελ-Χουσείν (Omar El-Hussein), Δανός, παλαιστινιακής καταγωγής, ανοίγει πυρ, σε πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το οποίο φιλοξενεί μια συζήτηση για το Ισλάμ και την ελευθερία του λόγου. Ένας Δανός σκηνοθέτης σκοτώθηκε και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο δράστης σκοτώνει αργότερα μία φύλακα έξω από μια συναγωγή και τραυματίζει δύο αστυνομικούς. Ο Eλ-Χουσεΐν πυροβολείται και σκοτώνεται από την αστυνομία, λίγες ώρες αργότερα.

7 Ιανουαρίου 2015, Γαλλία

Δύο άντρες βαριά οπλισμένοι με καλάσνικοφ «γαζώνουν» τα γραφεία του γαλλικού περιοδικού, Charlie Hebdo, μετά από δημοσίευση σατυρικών σκίτσων με θέμα το Ισλάμ. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους οχτώ σκιτσογράφοι-δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί. Την επόμενη μέρα, ακόμα μια αστυνομικός σκοτώθηκε έξω από την πόλη του Παρισιού. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν τζιχανιστής εισέβαλε σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ. Οι τρομοκράτες σκοτώθηκαν μετά από ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις.

24 Μαΐου 2014, Βέλγιο

Ένας άντρας εισβάλλει σε εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών, και σκοτώνει τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ αυτών και δύο τουρίστες Ισραηλινής καταγωγής. Ο γάλλο-αλγερινός ύποπτος, Mehdi Nemmouche συνελήφθη στη Γαλλία, και εκδόθηκε στο Βέλγιο.

11 Μαρτίου 2012, Γαλλία

Ο 23χρονος Μοχάμεντ Μερά (Mohamed Merah), δολοφονεί τρείς στρατιώτες στο Τουλούζ (Toulouse) και στο Μονταμπάν (Montauban), νότια της Γαλλίας και στη συνέχεια αφαιρεί τη ζωή τριών ατόμων εβραϊκής καταγωγής, δύο παιδιών και ενός δασκάλου, σε σχολείο του Τουλούζ. Ο Μερά, μέλος της οργάνωσης Αλ-Κάιντα, πυροβολείται από τις Αρχές στις 22 Μαρτίου, μετά από πολύωρο κυνηγητό, στο διαμέρισμά του.

7 Ιουλίου 2005, Βρετανία

Τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας προκαλούν διαδοχικές εκρήξεις στο μετρό του Λονδίνου και σε ένα λεωφορείο, αφήνοντας 52 νεκρούς και 700 τραυματίες. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν οι χειρότερες που είχαν σημειωθεί σε βρετανικό έδαφος. Την ευθύνη ανέλαβε η Αλ-Κάιντα.

11 Μαρτίου 2004, Ισπανία

Τέσσερα τρένα ανατινάσσονται στη Μαδρίτη, προκαλώντας το θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ περίπου 2.000 τραυματίστηκαν. Οι επιθέσεις έγιναν από την Αλ-Κάιντα, ως αντίποινα για τη συμμετοχή της Ισπανίας στις επιχειρήσεις στο Ιράκ. Οι επτά βασικοί ύποπτοι, στις 3 Απριλίου του 2004, ανατινάχθηκαν σε διαμέρισμα κοντά στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας και έναν αστυνομικό, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ