ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καμία καθυστέρηση στον προγραμματισμό της χώρας

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καμία καθυστέρηση στον προγραμματισμό της χώρας
AP Photo/Mary Altaffer

Κανονικά αναμένεται να φθάσουν αύριο στη χώρα οι δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της εταιρίας για καθυστερήσεις στις παραδόσεις που αφορούν την Ευρώπη και έπειτα από το «πάγωμα» των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, η Ελλάδα θα παραλάβει κανονικά τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson που είχε προγραμματισθεί να φθάσουν την Τετάρτη και οι οποίες θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. Αντίστοιχα και η Κύπρος θα παραλάβει κανονικά τις πρώτες 2.400 δόσεις του εμβολίου, όπως έγινε γνωστό.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στη χώρα τη Δευτέρα και δεν αναμένεται καμία καθυστέρηση ή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα, με το «άνοιγμα» της πλατφόρμας των ραντεβού για νέες ομάδες πληθυσμού.

Εμβολιασμός: Για ποιες ομάδες πληθυσμού ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού

Παράλληλα, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία για το ζήτημα περιστατικών θρόμβωσης που στις ΗΠΑ συσχετίστηκαν με το εν λόγω εμβόλιο, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η χρήση του. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ενημερώνεται επίσημα από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και εφόσον υπάρξει ζήτημα θα συνεδριάσει, όπως συνέβη και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι ανακοινώσεις που προκάλεσαν αναστάτωση

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson για την ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών να συστήσουν αναστολή της χρήσης του στις ΗΠΑ, λόγω περιστατικών θρόμβωσης, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν χαρακτηρίζει μάλιστα την απόφαση αυτή «απολύτως αναπάντεχη», ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι «εξετάζει αυτά τα περιστατικά μαζί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ζήτημα αλλά δεν μπορούσε να προβεί σε κάποιο άλλο σχόλιο στην παρούσα φάση.

Η εταιρεία είχε ξεκινήσει χθες, Δευτέρα, να παραδίδει το μονοδοσικό εμβόλιό της κατά της Covid-19 στις χώρες της ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια αναμένονταν να φτάσουν αύριο, Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπήκε πριν από μερικές μέρες στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την πιθανότητα εκδήλωσης σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων, με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να ανακοινώνει ότι ερευνά τέσσερα σοβαρά περιστατικά.

Σε σχετική ανακοίνωσή του την Παρασκευή 9 Απριλίου, ο ΕΜΑ ενημέρωνε ότι η αρμόδια επιτροπή PRAC έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση σήματος ασφαλείας για τέσσερις αναφορές θρομβοεμβολικών επεισοδίων (σχηματισμός θρόμβων αίματος που καταλήγουν στην απόφραξη αγγείου) σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Ένα εκ των τεσσάρων περιστατικών ήταν θανατηφόρο.

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας θα ζητήσουν την άμεση παύση της χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Αυτό συμβαίνει καθώς έξι παραλήπτες του εν λόγω εμβολίου στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια σπάνια αντίδραση που αφορούσε σχηματισμό θρόμβου αίματος, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA αναφέρουν ότι συνιστούν προληπτικά την παύση της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Το CDC και ο FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι περιπτώσεις σπάνιου και σοβαρού σχηματισμού θρόμβου αίματος, μετά τη λήψη του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί. Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να τις αξιολογήσει».

Αναστολή εμβολιασμών στο Βέλγιο

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι το Βέλγιο θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με τις 36.000 δόσεις Johnson & Johnson που παρέλαβε, η συνεπικεφαλής της task force για τον εμβολιασμό Σαμπίν Στορντέρ ανακοίνωσε ότι δε θα προχωρήσει η χρήση τους προς το παρόν.

Τα εμβόλια θα διατηρηθούν μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει η "Libre".

Ολλανδία-Ισπανία: Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων

Η Ολλανδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (CBG) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, μετά τη σύσταση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών για την αναστολή της χρήσης του εμβολίου, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση μαζί με τον ΕΜΑ.

Στη Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της COVID-19 αντισταθμίζουν τους κινδύνους, μετά τη σύσταση των αμερικανικών αρχών για την αναστολή του εμβολιασμού με το σκεύασμα που ανέπτυξε η Johnson & Johnson.

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι Αρχές θα επιβραδύνουν τη διάθεση των εμβολίων για να αξιολογήσουν τους κινδύνους εάν και όταν αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες.

Γερμανία και Σουηδία δεν έχουν αποφασίσει ακόμα

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την αμερικανική απόφαση να ανασταλεί η χορήγησή του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Χάνο Κάουτς.

Ο κ. Κάουτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Κάουτς διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.

Η Σουηδία θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, μετά τις αναφορές σπάνιων θρόμβων αίματος παρόμοιων με αυτούς που αναφέρθηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ