ΚΟΣΜΟΣ

Και η Βρετανία θα αποσύρει το σχεδόν σύνολο των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν

Και η Βρετανία θα αποσύρει το σχεδόν σύνολο των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν
(AP Photos/Abdul Khaliq)

Η Βρετανία θα αποσύρει σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών δυνάμεων που έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν, μετά το σχέδιο των ΗΠΑ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2021, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times».

Το Λονδίνο έχει καταρτίσει σχέδια για να παραδώσει στην αφγανική κυβέρνηση τον έλεγχο της στρατιωτικής ακαδημίας στην Καμπούλ, όπου οι δυνάμεις του βοηθούν στην εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπάρχουν περίπου 750 Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ο οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσκολίες χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, με δεδομένη την εξάρτησή τους από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η απόσυρση των ΗΠΑ

Όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Αμερικής που συντονίστηκαν από τη χώρα αυτή.

Η απόφαση αψηφά την προθεσμία της 1ης Μαΐου για πλήρη απόσυρση βάσει ειρηνευτικής συμφωνίας την οποία υπέγραψε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν πέρυσι. Όμως, ο Μπάιντεν είχε υπαινιχθεί εδώ και εβδομάδες ότι θα άφηνε την προθεσμία να παρέλθει, και καθώς περνούσαν οι μέρες, κατέστη σαφές ότι η ομαλή αποχώρηση των υπολειπόμενων 2.500 στρατευμάτων θα ήταν δύσκολη και απίθανη ως τότε. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι η αποχώρηση θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου.

Ο πρόεδρος αποφάσισε ότι η προθεσμία για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων έπρεπε να είναι απόλυτη, και όχι προσωρινή, αναλόγως με τις συνθήκες στη χώρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Associated Press.

«Δεσμευόμαστε σήμερα να μηδενίσουμε τις δυνάμεις των ΗΠΑ» έως τις 11 Σεπτεμβρίου, και πιθανώς πολύ νωρίτερα, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια υπό όρους απόσυρση θα ήταν «μια συνταγή για παραμονή στο Αφγανιστάν για πάντα».

Η αποχώρηση ωστόσο θα εξαρτηθεί από ορισμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι μόνες αμερικανικές δυνάμεις που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν θα είναι εκείνες που κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των διπλωματών στη χώρα. Ο ακριβής αριθμός δεν είχε ακόμη αποφασιστεί.

Το εκτεταμένο χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει την ασφαλή και ομαλή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων σε συντονισμό με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν απείλησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία που είχαν υπογράψει με τις ΗΠΑ μέχρι την 1η Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ