ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η Γερμανία υπέρ της αποχώρησης ΝΑΤΟϊκων στρατευμάτων τον Σεπτέμβριο

Αφγανιστάν: Η Γερμανία υπέρ της αποχώρησης ΝΑΤΟϊκων στρατευμάτων τον Σεπτέμβριο
AP Photo / Baderkhan Ahmad

Με την απόφαση των ΗΠΑ για την αποχώρηση τον προσεχή Σεπτέμβριο των αμερικανικών στατευμάτων στο Αφγανιστάν, συντάσσεται η Γερμανία που θεωρεί πιθανή κατά τον ίδιο μήνα, και την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν πιθανόν θα αποσυρθούν από τη χώρα τον Σεπτέμβριο, όπως και τα αμερικανικά στρατεύματα.

«Λέγαμε πάντα: πηγαίνουμε μαζί (με τους Αμερικανούς), αποχωρούμε μαζί», δήλωσε μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD η Κραμπ- Κάρεμπάουερ πριν την τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Τάσσομαι υπέρ μιας συντεταγμένης αποχώρησης και εκτιμώ ότι θα το αποφασίσουμε σήμερα (στο ΝΑΤΟ)», εξήγησε η ίδια.

Η Βορειοατλαντική Ένωση αναμένεται να αποφασίσει αν πληρούνται οι όροι για να τερματιστεί η αποστολή «Αποφασιστική Υποστήριξη» στο Αφγανιστάν ή αν θα πρέπει να διατηρηθεί η παρουσία στη χώρα 9.600 στρατιωτών από 36 χώρες.

Με περίπου 1.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη παρουσία εκεί, μετά τις ΗΠΑ.

Σε συμφωνία και η Βρετανία

Εξάλλου, όπως έγραψε σήμερα η βρετανική εφημερίδα Times, η Βρετανία θα αποσύρει σχεδόν όλα τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη χώρα ως την 11η Σεπτεμβρίου.

Οποιαδήποτε τροποποίηση στην παρουσία της Βρετανίας στο Αφγανιστάν θα γίνει «σε συμφωνία με τους συμμάχους και έπειτα από διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες.

Η Βρετανία συνεργάζεται «στενά» με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους άλλους εταίρους της «προκειμένου να στηρίξει ένα ασφαλές και σταθερό Αφγανιστάν», πρόσθεσε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι «για να υπάρξει πιθανότητα να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη, οι Ταλιμπάν θα πρέπει να δεσμευθούν σε έναν διάλογο με την αφγανική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους Times, περίπου 750 Βρετανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την 1η Μαΐου, παρά τη συμφωνία που σύναψαν πέρυσι Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν.

Όμως οι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν «χωρίς προϋποθέσεις» από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου, 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

Την περίοδο 2010-11 περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε τον αριθμό τους σε 8.400, προς το τέλος της δεύτερης θητείας του.

Ο διάδοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά ενίσχυσε αυτές τις δυνάμεις, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 14.000 το 2017. Στη συνέχεια όμως ξεκίνησε τη σταδιακή αποδέσμευση των ΗΠΑ και πλέον απομένουν στο Αφγανιστάν μόνο 2.500 στρατιώτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ