ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις-Βρυξέλλες: Με τις βόμβες στις βαλίτσες χτύπησαν το αεροδρόμιο

Εκρήξεις-Βρυξέλλες: Με τις βόμβες στις βαλίτσες χτύπησαν το αεροδρόμιο
REUTERS

Οι βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών μετάφεραν τις βόμβες στις βαλίτσες τους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος της πόλης του Ζάβεντεμ -όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο- Φράνσις Βερμέιρεν.

«Ήρθαν με ταξί στο αεροδρόμιο. Οι βόμβες ήταν μέσα στις βαλίτσες τους. Έβαλαν τις βαλίτσες σε καροτσάκια, οι δύο πρώτες εξερράγησαν. Η τρίτη ήταν πάλι σε καροτσάκι, όμως ο βομβιστής πρέπει να πανικοβλήθηκε και δεν υπήρξε άλλη έκρηξη», είπε ο δήμαρχος.

Αυτή τη στιγμή οι αστυνομικές αρχές της χώρας διενεργούν εκτεταμένη επιχείρηση προκειμένου να συλλάβουν τον τρίτο ύποπτο, αυτόν που απεικονίζεται να φοράει καπέλο, η φωτογραφία του οποίου έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

arxes copy

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και ζώνες, στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, πρωτεύουσας του Βελγίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του πρακτορείου AMAQ.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις μετά τις νέες επιθέσεις που φέρουν τη σφραγίδα της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα του πρακτορείου, χτύπησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης το αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζάβεντεμ, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησαν διαδοχικές εκρήξεις σε σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στους σταθμούς του μετρό Μάλμπεκ και Σούμαν.

Από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό ότι οι εν λόγω επιθέσεις θα ήταν πολύνεκρες και δυστυχώς, όσο περνούν οι ώρες τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων. Μέχρι στιγμής και παρότι οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, περισσότερα από 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 230 τραυματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές εντόπισαν δίπλα στο πτώμα του ενός εκ των φερόμενων ως δραστών ένα καλάσνικοφ, ενώ βρέθηκε και ζώνη με εκρηκτικά που δεν εξερράγησαν. Οι επιθέσεις είχαν εκτός των άλλων και συμβολικό χαρακτήρα καθώς σημειώθηκαν πολύ κοντά στο κτίριο της Κομισιόν.

Σε έρευνες της αστυνομίας σε συνοικία των Βρυξελλών, βρήκαν σε ένα σπίτι μια βόμβα με καρφια, χημικά υλικά και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πρώτη στιγμή, οι βελγικές Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν εκεί που βρίσκονταν και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, τόσο για να είναι ασφαλείς, όσο και για να διευκολυνθεί το έργο εντοπισμού πιθανών υπόπτων.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έκλεισαν όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι σταθμοί του μετρό, ενώ έκλεισαν τα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες και ο κτίριο της Κομισιόν.

Eίχαν βάλει καρφιά στις βόμβες

Μία ακτινογραφία ενός εκ των τραυματιών από τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο EPA.

16422588

Σε αυτήν απεικονίζεται μία μεγάλη βίδα στο κορμί του τραυματία. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι οι δράστες έβαλαν στις βόμβες και τα εκρηκτικά, καρφιά και βίδες για να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.

ΙSIS: Σας περιμένουν μαύρες μέρες

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε με ανακοίνωση του την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Reuters στην δήλωση εκτοξεύονται απειλές για «μαύρες μέρες».

«Υποσχόμαστε στην σταυροφορική συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος πως τους περιμένουν μαύρες μέρες σαν ανταπόδοση για την επιθετικότητα τους απέναντι στον ISIS».

Νωρίτερα σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών θεσμών επισήμαιναν πως οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες ενδυναμώνουν την θέληση τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανεκτικότητα. «Θα είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί στη μάχη ενάντια στο μίσος, το βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ