ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Φον Ντερ Λάιεν: Νωρίτερα στην ΕΕ 50 εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer

Κορωνοϊός - Φον Ντερ Λάιεν: Νωρίτερα στην ΕΕ 50 εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer
Φωτογραφία αρχείου Stephanie Lecocq, Pool via AP

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν 50 εκατομμύρια περισσότερα εμβόλια της Pfizer το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αντί του τέταρτου τριμήνου του έτους.

«Σήμερα φτάσαμε τα 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ. Ένα ορόσημο για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι! Επιταχύνουμε επίσης τη χορήγηση εμβολίων για να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται η παράδοση 50.000.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer/ΒιοΝtech. Η εταιρεία θα παρέδιδε τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο), σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Όπως είπε οι προηγούμενες παραδόσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα, θα μεταφέρουν συνολικά στις προμήθειες στην ΕΕ από την Pfizer σε 250 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλία με τις δύο εταιρείες για μια νέα σύμβαση για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν το 2022 και το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει δύο συμβόλαια με την Pfizer και την BionTech για συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν φέτος.

Οι ανακοινώσεις της επικεφαλής της Κομισιόν έρχονται εν μέσω επικρίσεων για τις ταχύτητες εμβολιασμού στην ΕΕ, αλλά και διεθνούς ανησυχίας λόγω των έξι περιπτώσεων θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, που οδήγησαν τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές υγείας να ζητήσουν την «παύση» της διάθεσης του εμβολίου στους πολίτες.

Το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Johnson & Johnson προβλέπει την αγορά συνολικά 400 εκατομμυρίων δόσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έχει δεσμευθεί να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2021.

Η εταιρεία είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα να παραδίδει το μονοδοσικό εμβόλιό της κατά της Covid-19 στις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, μετά την κοινή ανακοίνωση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC και του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA για «παύση» χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της.

Η Κομισιόν χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «απολύτως αναπάντεχη» και ζήτησε διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπήκε πριν από μερικές μέρες στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την πιθανότητα εκδήλωσης σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων, με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να ανακοινώνει ότι ερευνά τέσσερα σοβαρά περιστατικά.

Σε σχετική ανακοίνωσή του την Παρασκευή 9 Απριλίου, ο ΕΜΑ ενημέρωνε ότι η αρμόδια επιτροπή PRAC έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση σήματος ασφαλείας για τέσσερις αναφορές θρομβοεμβολικών επεισοδίων (σχηματισμός θρόμβων αίματος που καταλήγουν στην απόφραξη αγγείου) σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ