ΚΟΣΜΟΣ

Επτά άνθρωποι που βρέθηκαν στο επίκεντρο του τρόμου αφηγούνται

Επτά άνθρωποι που βρέθηκαν στο επίκεντρο του τρόμου αφηγούνται
Άνθρωποι τιμούν τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου 2016, αποθέτοντας λουλούδια, κεριά και αγαλματίδια από το σύμβολο της βελγικής πρωτεύουσας Menneken-Pis REUTERS/Charles Platiau

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα Τρίτη 22 Μαρτίου, όταν βόμβες εξερράγησαν στη πρωτεύουσα του Βελγίου.

Δύο εκρήξεις έλαβαν χώρα στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και η άλλη έγινε στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο μετρό, κοντά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάρτυρες περιέγραψαν τις χαοτικές γεμάτο αίμα σκηνές, οι οποίες περιείχαν σκόνη και σπασμένα γυαλιά αλλά και μπάζα, που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις. Εδώ είναι μερικές από τις δηλώσεις των ανθρώπων που βρέθηκαν στα σημεία.

Ο 63χρονος επιχειρηματίας Marc Noel περίμενε την πτήση του από τις Βρυξέλλες προς την Ατλάντα, όταν αποφάσισε να αγοράσει μερικά περιοδικά για την πτήση, μία ενέργεια που όπως σκέφτεται ο ίδιος μάλλον του έσωσε τη ζωή.

Ο ίδιος βρισκόταν σε κατάστημα του αεροδρομίου, όταν η πρώτη βόμβα εξερράγη περίπου 50 μέτρα μακριά του, προκαλώντας ζημιές αλλά και την κατάρρευση μέρους της οροφής του κτιρίου.

«Άνθρωποι και παιδιά έκλαιγαν και φώναζαν. Ήταν μια φρικτή εμπειρία», δήλωσε ο Noel, ο Βέλγος ο οποίος ζει στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας.

«Δεν θέλω να το σκέφτομαι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αν δεν είχα πάει να αγοράσω περιοδικά θα βρισκόμουν ακριβώς στο σημείο της έκρηξης».

Επίσης είπε ότι μία δεύτερη έκρηξη έγινε περίπου 15 δευτερόλεπτα αργότερα. «Είχα την αίσθηση του πολέμου, παντού υπήρχαν πυροσβέστες και αστυνομικοί», δήλωσε ο Noel, καθώς αυτός και εκατοντάδες άλλοι επιβάτες άφησαν τις χειραποσκευές τους στο διεθνές αεροδρόμιο του Βελγίου.

Η Γεωργιανή δημοσιογράφος Ketevan Kardava βρισκόταν στην ουρά για μία πτήση προς Γενεύη που θα απογειωνόταν λίγο μετά τις οκτώ, όταν, όπως είπε, είδε κάτι μαύρο σε σχήμα βαλίτσας να εκρήγνυται μπροστά από τον γκισέ της Delta Airlines από τον οποίο και βρισκόταν δίπλα. Η ίδια είπε ότι οι γυάλινοι τοίχοι έσπασαν και νέφος καπνού γέμισε τον περιβάλλοντα χώρο.

«Όλα ήταν σπασμένα», είπε. «Κλαίγαμε, φωνάζαμε, τρέχαμε και δεν ξέραμε προς τα πού».

Επίσης, είπε ότι λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη. Τότε ο τρόμος επικράτησε σε όλο το κτήριο του τερματικού σταθμού και δεν υπήρχε ορατότητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας του αεροδρομίου οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στο πίσω μέρος του αεροδρομίου, όπου και είπαν στους ανθρώπους να περιμένουν για να ενημερωθούν σχετικά με το πότε θα είναι ασφαλείς να φύγουν.

Ο Anthony Deloos, ο οποίος εργάζεται για την εταιρεία Swissport στα check-in και ελέγχει τις αποσκευές στο αεροδρόμιο, δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη συνέβη κοντά σε πάγκο όπου επιβάτες πληρώνουν για τις αποσκευές που βγαίνουν «υπέρβαρες».

«Είκοσι περίπου μέτρα από εμάς σημειώθηκε η έκρηξη. Ένιωσα όπως όταν βρίσκομαι σε πάρτι και ξαφνικά δεν μπορώ να ακούσω τίποτα παρά μόνο ένα βουητό, κάτι σαν ένα μεγάλο θόρυβο», είπε ο υπάλληλος του αεροδρομίου.

Επίσης είπε ότι κομμάτια χαρτιού «πετούσαν» στον αέρα και ο ίδιος αρχικά νόμιζε ότι έπεσε κάποια διαφημιστική πινακίδα κάτω, μέχρι που ένας συνάδελφός του, του είπε να τρέξει. «Πήδηξα πάνω σε ένα βουνό από βαλίτσες για να είμαι ασφαλής», είπε.

Ο Ralf Usbeck, τεχνικός ηλεκτρικών ειδών από το Βερολίνο, ήλεγχε τις αποσκευές του για την πτήση του προς την Φλόριντα, όταν εξερράγη η πρώτη βόμβα. «Υπέθεσα ότι ήταν μέρος εκπαίδευσης, αλλά παρατήρησα ότι υπήρχαν σκουπίδια στον αέρα, οπότε δεν ήμουν σίγουρος αν ήταν τρομοκρατική επίθεση», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AP.

«Δευτερόλεπτα αργότερα, μία πολύ μεγαλύτερη έκρηξη συνέβη, αρκετά πιο μακριά από εμένα, αλλά πολύ δυνατότερη. Εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι επρόκειτο για τρομοκρατική πράξη».

»Μετά την πρώτη έκρηξη, λίγοι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν, ενώ άλλοι δεν είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε και απλώς κοιτούσαν γύρω τους. Η δεύτερη έκρηξη όμως ήταν τόσο δυνατή που έσπειρε τον πανικό και προκάλεσε νέφος σκόνης».

Έξω είδε αρκετούς τραυματίες, μεταξύ τον οποίων και ένας άνδρας ο οποίος «είχε τραυματιστεί στο πόδι του και τα μαλλιά του ήταν καμένα και γεμάτο σκόνη».

«Πέρασε πολύ ώρα μέχρι να καταφθάσουν τα πρώτα ασθενοφόρα», δήλωσε ο Usbeck. «Ίσως μεσολάβησε και ένα διάστημα μισής ώρας».

Ο Jef Versele, κάτοικος Γάνδης, είπε ότι την ώρα που βρισκόταν στο αεροδρόμιο και περίμενε να κάνει check-in άκουσε δύο εκρήξεις και ξαφνικά ο αέρας γέμισε θραύσματα γυαλιού.

«Όλα έπεφταν κάτω, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων γυαλιού. Επικρατούσε ένα απίστευτο χάος, ήταν το χειρότερο πράγμα», είπε ο Versel. «Οι άνθρωποι έτρεχαν μακριά. Πολλοί ήταν πεσμένοι στο πάτωμα και πολλοί είχαν τραυματιστεί».

Ο Jordy van Overmeir είχε μόλις παραλάβει τις αποσκευές του αφού η πτήση του είχε μόλις προσγειωθεί από την Μπανγκόκ όταν «ξαφνικά άκουσα μία δυνατή έκρηξη, όπου αρχικά νόμισα ότι ήταν ο ήχος μίας βαλίτσας που έπεσε κάτω».

»Τότε είδα όλους αυτούς τους αστυνομικούς να τρέχουν γύρω, φωνάζοντας και λέγοντας ότι υπήρξε μία έκρηξη», δήλωσε ο ίδιος στο Sky News.

Έξω από το χώρο παραλαβής των αποσκευών και από την αίθουσα αφίξεων ο ίδιος είπε «μύριζα καπνό και έβλεπα παντού γυαλιά και αίμα».

»Μετά βγήκα έξω από τον εσωτερικό χώρο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκα προς το παρκινγκ όπου και είδα ανθρώπους με τραύματα στο κεφάλι, ανθρώπους που έκλαιγαν, περισσότερο αίμα και σπασμένα γυαλιά παντού. Υπήρχε πολύ μεγάλη ανησυχία και άνθρωποι έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Αστυνομικοί και στρατιωτικοί βρίσκονταν παντού. Υπήρχαν ασθενοφόρα που γύριζαν γύρω-γύρω για να ελέγξουν τους ανθρώπους που ήταν σοκαρισμένοι. Όλοι φαίνονται σοκαρισμένοι και λυπημένοι».

Λίγο μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο, μία ακόμη έκρηξη χτύπησε ένα βαγόνι στον σταθμό του μετρό του Maelbeek, που βρίσκεται στο κέντρο των Βρυξελλών και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του συνεδριακού κέντρου των ευρωπαίων ηγετών.

Ο Alexandre Brans, είπε ότι την ώρα που ο συρμός απομακρυνόταν από την αποβάθρα «υπήρξε μια πολύ δυνατή έκρηξη».

Έξω από τον σταθμό, ο Brans σκούπισε το αίμα από το πρόσωπό του, καθώς οι υπόλοιποι γύρω του έτρεχαν με τα ρούχα τους καμένα και σκισμένα, με τους πρώτους διασωθέντες να τρέχουν πανικόβλητοι στον δρόμο. «Ο πανικός βρισκόταν παντού», είπε ο ίδιος. «Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι μέσα στο μετρό».

Πηγή: Associated Press writers John-Thor Dahlburg and Lorne Cook in Brussels, Lori Hinnant in Paris and Jill Lawless in London contributed to this report. Associated Press writers John-Thor Dahlburg and Lorne Cook in Brussels, Lori Hinnant in Paris and Jill Lawless in London contributed to this report.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ