ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στις εκλογές

Αποκλειστικό CNNi: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στις εκλογές
AP Photo/Ron Edmonds

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα η διοίκηση Μπάιντεν, σε συνδυασμό με νέους οικονομικούς περιορισμούς αλλά και διωγμούς περισσότερων από δέκα Ρώσων διπλωματών, ως απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις κατά της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας SolarWinds με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές.

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης αποκαλύπτει το CNNi, το οποίο επικαλείται δύο πηγές που έχουν γνώση του σχεδιασμού.

Οι κυρώσεις θα αφορούν τόσο σε αξιωματούχους της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας όσο και οντότητες που εμπλέκονται στο χακάρισμα της SolarWinds, δήλωσαν οι πηγές.

Μία άλλη πηγή είπε στο CNNi ότι η διοίκηση αναμένεται να πάρει μέτρα ενάντια στη Ρωσία και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους συμμάχους.

Αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν μορφή εκτελεστικής εντολής από τον Μπάιντεν ενώ θα έχουν συντονιστεί από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα πάντα με τις πηγές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει έρθει σε επικοινωνία με τους αμερικανούς συμμάχους και προετοιμάζεται για πιθανή ρωσική αντίδραση.

Στους Ρώσους διπλωμάτες που θα απελαθούν από την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη θα δοθεί προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Παράλληλα θα ανακοινωθούν και νέοι οικονομικοί περιορισμοί, οι οποίοι αναμένεται να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, την ώρα που η χώρα που καταβάλει προσπάθειες να ρυθμίσει το κρατικό της χρέος.

Οι παραπάνω κυρώσεις έρχεται σε μια εποχή που η διοίκηση Μπάιντεν προσπαθεί να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία. Αυτήν την εβδομάδα μάλιστα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να πρότεινε μία συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της δεύτερης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Νέος πάγος στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Η κίνηση αναμφίβολα θα ρίξει κι άλλο πάγο στις ήδη ψυχρές διμερείς σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Η Ρωσία επικρίνεται το τελευταίο διάστημα από τη Δύση διότι συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει προεκλογικά εξάλλου ότι θα αναλάμβανε δράση διότι, κατά δημοσιεύματα του Τύπου και κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία φέρεται να προσέφερε αμοιβές σε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ναδίρ τις σχέσεις των δύο χωρών, που ήδη είχαν φθάσει στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τον περασμένο μήνα, όταν ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «killer», κάτι που είτε ειπώθηκε με την κυριολεκτική σημασία της λέξης («φονιάς») είτε μεταφορικά («αδίστακτος») έστειλε σαφές μήνυμα στη Μόσχα.

«Η εχθρότητα και η απρόβλεπτη φύση των ενεργειών της Αμερικής μας αναγκάζουν γενικά να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο προέδρων την Τρίτη ο κ. Μπάιντεν είπε στον κ. Πούτιν πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «σθεναρά» τα συμφέροντά τους, κατά την αμερικανική εκδοχή για το τι διαμείφθηκε. Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο ταυτόχρονα πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του να συναντηθούν σε «τρίτη χώρα» για να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας.

US is expected to sanction Russia and expel Russian officials in response to hacks and election interference, by Kylie Atwood, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ