ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής FBI: Μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ η Κίνα - Ανοίγουμε μια νέα έρευνα «κάθε 10 ώρες»

Επικεφαλής FBI: Μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ η Κίνα - Ανοίγουμε μια νέα έρευνα «κάθε 10 ώρες»
Graeme Jennings/Pool via AP

Την αποκάλυψη ότι το FBI ερευνά περισσότερες από 2.000 υποθέσεις που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση, ενώ ανοίγει μία νέα «κάθε 10 ώρες» έκανε ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Στην κατάθεσή του, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι ότι η Κίνα είναι η χώρα που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή ενάντια στην οικονομική ασφάλεια και τα δημοκρατικά ιδανικά των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η ικανότητά της να επηρεάζει τους αμερικανικούς θεσμούς είναι «βαθιά, ευρεία και επίμονη».

Τα σχόλια του Ρέι έρχονται εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου για μια ευρεία γκάμα θεμάτων που έχουν να κάνουν από θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι την τρέχουσα πανδημία.

Ο Κρίστοφερ Ρέι μαζί με την Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χάινς και τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς μίλησαν ενώπιον του Κογκρέσου την Τετάρτη, στην πρώτη δημόσια κατάθεση των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών από το 2019.

Ειδικότερα, ο Ρέι αναφέρθηκε στην επιχείρηση της κινεζικής κυβέρνησης «Foxhunt» («Κυνήγι της Αλεπούς»), η οποία, όπως είπε, εμπλέκει το Πεκίνο στη διεξαγωγή μιας «συντονισμένης, παράνομης δραστηριότητας επιβολής του νόμου» επί αμερικανικού εδάφους με στόχο να «απειλήσει, να εκφοβίσει και να εκβιάσει την κινεζική ‘διασπορά’».

Η κινεζική κυβέρνηση μέσω της διεθνούς «Επιχείρησης Κυνήγι της Αλεπούς» στοχεύει φυγάδες από την Κίνα, συχνά πρώην αξιωματούχους ή πλούσιους πολίτες που είναι ύποπτοι για διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων.

Στο παρελθόν, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει υπερασπιστεί τις πράξεις των πρακτόρων της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σημειώνοντας ότι «οι Κινεζικές Αρχές επιβολής του νόμου δρουν σύμφωνα με τον διεθνή νόμο» και έχει σχολιάσει τις αμερικανικές επικρίσεις κάνοντας λόγο για «αλλότρια κίνητρα».

Η παραπάνω ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών ανακοίνωσε την «Ετήσια Εκτίμηση περί Απειλών», στην οποία προειδοποίησε ότι οι κινεζικές και ρωσικές κυβερνήσεις στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν την πανδημία της Covid-19 για να αυξήσουν την παγκόσμια επιρροή τους.

Η έκθεση ανέφερε ότι το Πεκίνο «εντείνει τις προσπάθειες διαμόρφωσης του πολιτικού περιβάλλοντος" στις ΗΠΑ, για να προσπαθήσει να ασκήσει πολιτική επιρροή και να καταπνίξει την κριτική για τις δικές του πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των καταστολών κατά των πολιτικών ελευθεριών στην Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ.

Την Τετάρτη, ο Χάινς δήλωσε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει «ουσιαστικές» δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που «εάν αναπτυχθούν, μπορούν να προκαλέσουν το λιγότερο τοπικές, προσωρινές διακοπές σε κρίσιμες υποδομές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τον Ιούλιο του 2020, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε δύο φερόμενους ως Κινέζους χάκερ, για τους οποίους οι Αρχές ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε μια «εκτεταμένη παγκόσμια εκστρατεία εισβολής σε υπολογιστές», συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας πρόσβασης στην έρευνα των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό ενώ στόχευσαν και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ποτέ πριν δεν ήταν πιο σημαντικό να επενδύσουμε στους κανόνες και τους θεσμούς μας, στο εργατικό δυναμικό μας και στην ολοκλήρωση της εργασίας μας», δήλωσε ο Χάινς την Τετάρτη.

FBI opens a new investigation into China 'every 10 hours,' bureau director says, by Mike Conte, Christian Sierra and Ben Westcott, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ