ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία για να συζητηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών

Τσαβούσογλου: Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία για να συζητηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών
(Stephanie Lecocq/Pool Photo via AP)

Τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις αρχές Μαΐου στην Αίγυπτο για να συζητήσει την «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από πολλά χρόνια διμερούς έντασης, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μετά την πρόσκληση που απηύθυνε η Αίγυπτος στην Τουρκία, μια αντιπροσωπεία θα μεταβεί εκεί στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Θα συζητήσουμε ανοικτά τα μέσα εξομάλυνσης των σχέσεών μας. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να τις βελτιώσουμε», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου είχε εκτιμήσει χθες Τετάρτη ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο εισήλθαν «σε νέα εποχή», έπειτα από χρόνια έντασης.

Έπειτα από χρόνια που είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις, η Άγκυρα επιδίδεται εδώ και μερικούς μήνες σε μια επίθεση γοητείας προκειμένου να προσελκύσει το Κάιρο.

Τον προηγούμενο μήνα η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι επανέλαβε τις διπλωματικές της επαφές με την Αίγυπτο και είχε επισημάνει ότι επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη χώρα, έπειτα από χρόνια διμερών εντάσεων από το 2013 όταν ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και υποστηριζόταν από την Τουρκία.

Οι δύο περιφερειακές δυνάμεις έχουν συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά θέματα, κυρίως για τη Λιβύη όπου κάθε μία στηρίζει αντίπαλη πλευρά.

Ο Τσαβούσογλου και ο Αιγύπτιος ομόλογός του είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο και αντάλλαξαν ευχές για το Ραμαζάνι, στην πρώτη τους άμεση επαφή αφότου ξεκίνησαν οι προσπάθειες αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων.

Την ίδια ημέρα ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος γνωστός για τις σφοδρές του επικρίσεις εναντίον του αιγυπτιακού καθεστώτος που εργάζεται σε τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα την Κωνσταντινούπολη τέθηκε «σε επ’ αόριστον άδεια», αφού η Τουρκία ζήτησε από τα αιγυπτιακά αντιπολιτευόμενα μέσα που λειτουργούν στο έδαφός της να ρίξουν τους τόνους απέναντι στο Κάιρο.

Η Κωνσταντινούπολη είχε γίνει τα τελευταία χρόνια η «πρωτεύουσα» των αραβικών μέσων που επικρίνουν τις κυβερνήσεις τους, κυρίως όσων χωρών είχαν γνωρίσει εξεγέρσεις στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, όπως η Αίγυπτος, η Συρία, η Υεμένη, ακόμη και η Λιβύη.

Στην τουρκική πόλη βρίσκεται επίσης η έδρα τριών αιγυπτιακών τηλεοπτικών δικτύων: του φιλελεύθερου El Sharq, του Watan των Αδελφών Μουσουλμάνων και του Mekameleen, ενός ανεξάρτητου δικτύου που πρόσκειται στο ισλαμιστικό κίνημα.

Πολλοί Αιγύπτιοι που πρόσκεινται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους έχουν επίσης βρει καταφύγιο στην Τουρκία, από όπου επικρίνουν ανοικτά την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ