ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον αμφιλεγόμενο νόμο για την καθολική ασφάλεια

Γαλλία: Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον αμφιλεγόμενο νόμο για την καθολική ασφάλεια
AP Photo

Το γαλλικό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει οριστικά σήμερα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια» που ποινικοποιεί την κακόβουλη μετάδοση εικόνων αστυνομικών.

Το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από το προεδρικό κόμμα Δημοκρατία Εμπρός (LREM), αποτελεί από τον Νοέμβριο αντικείμενο σφοδρής αμφισβήτησης εκ μέρους των υπέρμαχων των δημοσίων ελευθεριών.

To νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από το Συνταγματικό Συμβούλιο προτού γίνει νόμος. Η αριστερά είχε υποσχεθεί αυτό το στάδιο και ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ το είχε ανακοινώσει από το Νοέμβριο για το άρθρο 24, την πιο αμφιλεγόμενη διάταξη του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει 70 άρθρα.

Το άρθρο 24, που έχει σκοπό να προστατεύσει τις δυνάμεις της τάξης όταν επιχειρούν ποινικοποιώντας την κακόβουλη μετάδοση εικόνων τους, συγκέντρωσε επικρίσεις. Του μέτρου αυτού υπεραμύνθηκε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία σκοπός του είναι να προστατεύσει τους αστυνομικούς από το μίσος και απειλές κατά της ζωής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως οι πολέμιοί του υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσει την κινηματογράφηση των δυνάμεων της τάξης εν ώρα επέμβασης, εμποδίζοντας έτσι την τεκμηρίωση της αστυνομικής βίας.

Η αμφισβήτηση εκφράστηκε στον δρόμο, μερικές φορές με βίαια επεισόδια, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο η αστυνομία κατηγορείται για πολλαπλές βίαιες παρεκκλίσεις.

Η Γερουσία, όπου η δεξιά έχει την πλειοψηφία, ξαναέγραψε σε μεγάλο βαθμό το άρθρο 24 δημιουργώντας στον ποινικό κώδικα ένα αδίκημα «πρόκλησης κατά την ταυτοποίηση». Δεν γίνεται πλέον αναφορά στο νόμο του 1881 για την ελευθερία του Τύπου. Μια μικτή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών ενέκρινε την τροποποίηση αυτή στα τέλη Μαρτίου και έδωσε έναν νέο τίτλο στο νομοσχέδιο: «Νόμος για την καθολική ασφάλεια με διαφύλαξη των ελευθεριών».

Δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης των ελευθεριών ζήτησαν και πάλι προχθές, Τρίτη, την απόσυρσή του.

Άλλα μέτρα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης όπως η διευρυμένη χρήση φορητών καμερών από τους αστυνομικούς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η κατοχή όπλων από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας ή η δημιουργία δημοτικής αστυνομίας στο Παρίσι.

Το νομοσχέδιο θέλει να δημιουργήσει μια «συνέχεια ασφάλειας» ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης που υπάγονται στο κράτος, τις ενισχυμένες δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας και τις καλύτερα διαρθρωμένες υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ