ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και απελάσεις Ρώσων διπλωματών - Οργή στη Μόσχα

Κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και απελάσεις Ρώσων διπλωματών - Οργή στη Μόσχα
(AP Photo/ Ivan Sekretarev)

Σε «λεπτό σκοινί» κρέμονται οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με τη Ρωσία, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων και να απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις και την ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2020 που αποδίδονται στην Μόσχα. Για εξηγήσεις εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου.

Επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά 32 οργανισμών και προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές τους 2020 στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι 10 διπλωμάτες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουάσινγκτον με το πρόσχημα ότι συνέλεξαν πληροφορίες υπό διπλωματική κάλυψη.

Και σε σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οργανισμούς «που συνδέονται με την συνεχιζόμενη κατοχή και καταστολή στην Κριμαία».

Οι κυρώσεις έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθούν «τις επόμενες εβδομάδες» σε μια τρίτη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθεί στους προσεχείς μήνες μια συνάντηση των Πούτιν και Μπάιντεν, ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμός εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης σε ειδική τηλεφωνική ενημέρωση για τους δημοσιογράφους με θέμα την πολιτική έναντι της Ρωσίας.

«Θεωρούμε, ότι στους προσεχείς μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για τους δύο ηγέτες να συναντηθούν και να συζητήσουν όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν αναγκαίο για «να βρεθεί ένας σταθερός και αποτελεσματικός τρόπος να προχωρήσουμε παραπέρα και να σταματήσουμε τον οποιονδήποτε κύκλο κλιμάκωσης».

Παράλληλα ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ τόσο δημοσίως όσο και δια άλλων οδών ότι θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις όπως και ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις.

«Μας κατέστησαν σαφές τόσο δημόσια, όσο και μέσω άλλων σχημάτων, ότι προτίθενται να απαντήσουν στις κυρώσεις και πως εμείς θα πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσουν να κάνουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φυσικά διατηρούν το δικαίωμα, να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν αυτό είναι αναγκαίο», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να επιβάλουν περαιτέρω μακράς διάρκειας κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις μη φιλικές ενέργειες της, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Μόσχα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι σκληρή για την αμερικανική πλευρά», επισήμανε η Ζαχάροβα.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει την απάντησή της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις και πως αυτή τη στιγμή οι εμπειρογνώμονες προετοιμάζουν την απάντηση.

«Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί, Θα την μάθετε, νομίζω πολύ σύντομα. Οι εμπειρογνώμονές μας αυτή την στιγμή ασχολούνται με την προετοιμασία της», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Υποστήριξη ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ

Την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες εκφράζουν με ανακοίνωση οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

«Οι Σύμμαχοι λαμβάνουν μέτρα ατομικά ή συλλογικά για να ενισχύσουν την συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι «επιδεικνύει κατ' εξακολούθησιν αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας και εξακολουθώντας να παραβιάζει, να μη τηρεί και να παρακάμπτει πλήθος διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων».

Οι Σύμμαχοι καλούν την Ρωσία «να σταματήσει αμέσως» την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως οι Σύμμαχοι τηρούν τις δικές τους, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ισχύουν σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και την μη διασπορά.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν επίσης από την Μόσχα «να τερματίσει τις προκλήσεις της και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, έδαφος τον οποίο έχει προσαρτήσει κατά παράνομο τρόπο».

Αλληλεγγύη στις ΗΠΑ και από την ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε σήμερα εκ μέρους των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την «αλληλεγγύη» του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, την ευθύνη για τις οποίες απέδωσε η Ουάσινγκτον στη Ρωσία.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των εταίρων μας (...) Όλοι οι παράγοντες πρέπει να απέχουν από κάθε ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στις συνέπειες των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο και κυρίως και στην κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ