ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση του δημοσίου ελλείμματος κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση

Αύξηση του δημοσίου ελλείμματος κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση
AP/Pool Ansa

Με στόχο την άμεση στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων έχασαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός του, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία αποφάσισε την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι πόροι, όπως αναφέρουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της οικονομίας, μέχρι τα τέλη του έτους. Φέτος, στην Ιταλία η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 11,8%, λόγω της ουσιαστικής κρατικής στήριξης που παρέχεται σε πολίτες και επιχειρήσεις. Το 2022 η σχέση ελλείμματος/AΕΠ αναμένεται να περιορισθεί στο 5,9%.

Πάνω από το 50% των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν σήμερα, θα διατεθούν υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών με δελτία παροχής υπηρεσιών και για βοήθειες στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αναμένεται να παραταθεί η ισχύς της οικονομικής στήριξης των εποχικών εργαζομένων, αλλά και των νέων, με την παροχή στεγαστικών δανείων με χαμηλά επιτόκια για την αγορά πρώτης κατοικίας.

«Πρόκειται για ένα θετικό σοκ, στα πλαίσια ενός νέου σχεδίου δημοσίων επενδύσεων, με ουσιαστικά κίνητρα και για τις επενδύσεις και πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο.

Τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Απριλίου, την πρόθεση της κυβέρνησης για ολική επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ιταλία έως τις 2 Ιουνίου εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Μάσιμο Γκαραβάλια σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, κατά την οποία παρέθεσε τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις ως προς το άνοιγμα του τομέα αρμοδιότητάς του.

«Εργαζόμαστε με στόχο να ξανανοίξουν μέσα στον Μάιο οι παραλίες, φυσικά στην πρώτη αυτή φάση με ενισχυμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα ήμουν ικανοποιημένος αν, όπως συνέβη και πέρυσι, τα καταφέρουμε για τα μέσα Μαίου» δήλωσε ο Μάσιμο Γκαραβάλια.

«Πάντως, μέχρι τις 2 Ιουνίου, όταν η Ιταλία γιορτάσει την αβασίλευτη Δημοκρατία της, θα πρέπει να έχουν ξανανοίξει όλα ή σχεδόν όλα» επισήμανε.
Ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε παράλληλα ότι «στον τομέα του, ο προγραμματισμός είναι βασικής σημασίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ασφαλώς τα επιδημιολογικά στοιχεία».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Γκαραβάλια δήλωσε στην La Stampa ότι μια από τις δραστηριότητες που μπορεί να ανοίξει και πάλι σχετικά σύντομα είναι εκείνη των διεθνών εκθέσεων και συνεδρίων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στον Απρίλιο μπορεί να ξαναλειτουργήσουν κανονικά και τα ιταλικά εστιατόρια.

Σε ό,τι αφορά το «πράσινο ψηφιακό πάσο», ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού είναι της άποψης ότι θα έπρεπε να ισχύσει πριν από τις 15 Ιουνίου για μπορέσει η ελεύθερη αυτή κυκλοφορία των πολιτών να επιτρέψει και τον έγκαιρο σχεδιασμό των διακοπών.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ