ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μετά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φεύγει και η Γερμανία - Παραμένει ο ΟΗΕ

Αφγανιστάν: Μετά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φεύγει και η Γερμανία - Παραμένει ο ΟΗΕ
AP Photo/Massoud Hossaini

Την απόσυρση των 1.100 μελών των ένοπλων δυνάμεων της χώρας που παραμένουν ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν ως τα μέσα του Αυγούστου ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της Γερμανίας μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και του NATO σχετικά με την αποχώρηση των δικών τους στρατευμάτων.

Την απόφαση γνωστοποίησε η υπουργός Άμυνας της χώρας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η Μπούντεσβερ, ανέφερε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, θα φύγει από το Αφγανιστάν «με υπερηφάνεια» καθώς «οι στρατιώτες μας εκτέλεσαν όλες τις διαταγές που τους δόθηκαν από το κοινοβούλιο».

Την Τετάρτη, το NATO ανακοίνωσε πως τα κράτη μέλη του θα αρχίσουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου, μετά την αναγγελία του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκοπός είναι να έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους την 11η Σεπτεμβρίου 2021.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία συνεισφέρει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στρατιωτικών στη δύναμη που είναι ανεπτυγμένη στην αφγανική επικράτεια και αριθμεί κάπου 10.000 μέλη.

Ο γερμανικός στρατός σχεδιάζει να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν ακόμη ταχύτερα από τις ΗΠΑ, να έχει εγκαταλείψει το στρατόπεδό του στη βόρεια περιοχή Μαζάρ-ι-Σαρίφ μέσα σε τέσσερις μήνες.

Άλλοι 100 στρατιωτικοί οι οποίοι σταθμεύουν στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ αναμένεται να έχουν επιστρέψει τότε.

Η κυρία Κραμπ Καρενμπάουερ ανέφερε ότι θα προετοιμάσει διεξοδικό απολογισμό της αποστολής, ενώ απέτισε φόρο τιμής στα 59 μέλη του γερμανικού στρατού τα οποία σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τα 35 σε μάχες και επιθέσεις.

«Ο γερμανικός λαός τους οφείλει τη μέγιστη ευγνωμοσύνη. Δεν ξεχνάμε την αφοσίωση και τη θυσία τους. Οι σκέψεις μας είναι στους πεσόντες και στις οικογένειές τους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του γερμανικού στρατού.

«Δαπανούμε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο κ. Μάας στη διάρκεια δηλώσεών του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Διατηρεί την πολιτική αποστολή του ο ΟΗΕ

Αντίθετα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εννοεί να διατηρήσει την πολιτική αποστολή αρωγής στο Αφγανιστάν στη χώρα, παρά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του NATO που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες, δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Γενικού του Γραμματέα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Το γεγονός ότι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων «θα έχει αντίκτυπο στη χώρα στο σύνολό της είναι ξεκάθαρο και ολοφάνερο», αναγνώρισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το μέλλον της αποστολής του ΟΗΕ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων.

«Θα συνεχίσουμε να μελετάμε την κατάσταση, αλλά το έργο μας στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

«Ο ΟΗΕ είναι παρών στον τομέα της ανθρωπιστικής (βοήθειας και της) ανάπτυξης στο Αφγανιστάν εδώ και πάρα πολύ καιρό, και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τον αφγανικό λαό», υποσχέθηκε, διευκρινίζοντας πως η αποστολή του Οργανισμού θα «συνεχίσει να προσαρμόζεται στην κατάσταση στο πεδίο».

Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) είναι – συγκριτικά – μικρή πολιτική αποστολή, χωρίς κυανόκρανους.

Από τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ διαθέτει δύο απεσταλμένους για την ασιατική χώρα.

Στη Ντέμπορα Λάιονς, την Καναδή επικεφαλής της UNAMA, η οποία αντιπροσώπευε μέχρι εδώ τον Οργανισμό σε πολιτικό επίπεδο, προστέθηκε ο Ζαν Αρνό, ο Γάλλος που ονομάστηκε τον Μάρτιο ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν.

Καθήκον αυτού του τελευταίου είναι να συμβάλλει να βρεθεί «πολιτική λύση στη σύρραξη», συνεργαζόμενος στενά με την UNAMA και εταίρους στην περιοχή, διευκρίνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοινώνοντας τον διορισμό του.

Η UNAMA απασχολεί κάπου 1.200 υπαλλήλους στο Αφγανιστάν, στη μεγάλη πλειονότητά τους αφγανικής υπηκοότητας. Συνολικά, αν αθροιστούν όλοι οι εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ που είναι παρούσες στη χώρα, η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών φθάνει γύρω στους 4.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 75% και πλέον είναι Αφγανοί.

«Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν είναι ειδική πολιτική αποστολή (...), όχι στρατιωτική αποστολή», επισήμανε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σκοπό έχει να βοηθήσει τη χώρα στα πεδία «του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διακυβέρνησης, δεν θεωρείται πως συνεισφέρει σε θέματα ασφαλείας», συνέχισε. «Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους πως η αποχώρηση (των ξένων στρατευμάτων) δεν σημαίνει ότι ο ΟΗΕ θα αντικαταστήσει τις ΗΠΑ, το NATO και τους άλλους. Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ